Full-Frame bezzrcadlovka s nejvyšším rozlišením na trhu má pětiosý optický stabilizátor

 
Další 2 fotografie v galerii
Režim sériové snímání funguje s frekvencí až 9 snímků za sekundu / Panasonic
Nový Full-Frame digitální fotoaparát Panasonic Lumix S1R nabízí řadu prvenství ve své kategorii. Ze všech Full-Frame bezzrcadlovek na trhu nabízí nejvyšší rozlišení 47,3 megapixelů a disponuje elektronickým OLED hledáčkem s vysokým rozlišením 5,76 MPix.

Model je vybaven Full-Frame snímačem MOS o fyzických rozměrech 36 x 24 milimetrů s rozlišením 47,3 megapixelů. Jednotlivé pixely na snímači překrývají nové asférické mikročočky. Ty vylepšují zachycení obrazového signálu, což způsobuje nízkou hladinu šumu i při vysoké citlivosti. S Lumixem S1R můžete fotografovat s maximální citlivostí ISO 25 600, což využijete při špatných světelných podmínkách.

Novinku jsme vám již v krátkosti představili na TechFocusu, když se objevila v lednu na veletrhu CES, dnes se podíváme na konkrétní parametry a funkce modelu Lumix S1R. Při snímání je možné přepnout fotoaparát do režimu Super vysokého rozlišení (High Resolution Mode), v němž je dostupné rozlišení až 187 megapixelů. V takovém případě se výsledná fotografie skládá z osmi zdrojových záběrů vyfotografovaných v rychlé sekvenci, mezi nimiž se snímač vždy nepatrně posune. Výsledkem je RAW snímek velikosti 16 736 x 11 168 pixelů.

Pro fotografa ovšem bude při snímání důležitější než vysoké rozlišení spíše přítomnost a funkce pětiosého optického stabilizátoru. Ten totiž kompenzuje chvění přístroje a umožňuje fotografovat z ruky s časem o 5,5 EV delším než bez stabilizace.

V kombinaci s dvouosým optickým stabilizátorem v objektivech řady Lumix S vytváří duální systém Dual I.S. 2 s účinností až 6 EV jak při fotografování, tak i při natáčení videozáznamů. O měření a vyhodnocení vibrací se nestará jen gyroskopický senzor, ale také samotný snímač a akcelerometr.

Pokud fotografové chtějí odhalit a odstranit zdroj či příčinu chvění, mohou využít speciální režim I.S. Status Scope, v němž se na displeji zobrazí míra chvění v grafické podobě, což umožní lépe odhalit jeho původ.

Dostatečně rychlé ostření by měl zajistit obrazový procesor Venus Engine, snímač MOS a nové objektivy Lumix S s rychlostí až 480 sn/s, systém tak může reagovat za pouhých 0,08 sekundy. Ostřící technologie by měla fungovat i při slabém světle až do -6 EV nebo ve scénách s nízkým kontrastem.

Režim sériové snímání funguje s frekvencí až 9 snímků za sekundu při jednorázovém zaostření, případně 6 sn/s s kontinuálním ostřením. V režimu 6K Foto pak lze jako jednotlivé snímky v JPG použít okénka videozáznamu pořízeného rychlostí 30 sn/s v rozlišení 18 megapixelů, v režimu 4K Foto pak až 60 obr/s v rozlišení 8 megapixelů.

S modelem půjde také dobře zaměřit fotografovanou scénu: k dispozici totiž budete mít jak OLED hledáček s nejvyšším rozlišením (5,76 megapixelů), jaké v současnosti najdete u plnoformátové bezzrcadlovky, tak dotykový displej s úhlopříčkou 8,2 centimetrů (s rozlišením 2,1 MPix), který je upevněný na tříosém kloubu, takže ho lze vyklápět a vyklánět při fotografování nebo natáčení na šířku i na výšku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama