Soundbary a systémy domácího kina: Jak na nejlepší filmový zvuk?

 
Další 1 fotografie v galerii
Soundbar lze u některých modelů rozšířit také o subwoofer a efektové reproduktory / Bose
Velké ploché televizory jsou dnes tenké jako mobilní telefony. To má však negativní vliv na kvalitu zvuku. Působivé ozvučení se alespoň prozatím do tak tenkých panelů nevejde.

Působivý zvuk je základem plnohodnotného zážitku při sledování filmů. V letošním roce se začal i do domácností rozšiřovat nejnovější formát Dolby Atmos, který přináší možnosti doslova trojrozměrného zvuku přicházejícího k uším posluchačů i shora.

Velmi ploché televizory nicméně neumožňují instalaci kvalitního ozvučení. Proto jsou v jejich spodní části většinou zesíleny kvůli reproduktorům, konektorům pro kabely a umístěním další elektroniky.

Ti, kteří by si rádi vychutnali působivější zvuk, než nabízí jejich televizor, mají dvě možnosti – první je instalace audio systému domácího kina založeného většinou na pěti reproduktorech a subwooferu. Mnohem oblíbenější je v poslední době především kvůli snadnosti instalace druhá varianta – soundbar. Ten lze u některých modelů v případě potřeby také rozšířit o subwoofer a efektové reproduktory. Soundbary se ale odlišují také počtem kanálů nebo různými druhy vstupů. Pokud se tedy o jejich koupi zajímáte, doporučujeme vám navštívit samostatný článek věnovaný výběru soundbaru.

Podlouhlé reproduktory, které se instalují přímo pod nebo nad displej televizoru jsou v poslední době velmi oblíbené, cenovky nejdostupnějších stereo modelů začínají již přibližně na 3 tisících korunách a často jsou již v základní sestavě doplněny subwooferem. Ke zvážení uživatele samozřejmě je, zda daný model skutečně povýší zvukové vlastnosti samotného televizoru na požadovanou úroveň.

Kromě soundbarů mají milovníci prostorového zvuku na výběr některý z komplexních systémů pro domácí kino. Ty jsou založeny většinou na pěti, někdy až na sedmi reproduktorech a subwooferu. Rozdíly v kvalitě zvuku i cenové rozpětí je opět značné. Některé sady jsou založeny na tradičním zesilovači, který je vybaven kodeky pro správné přehrávání filmových formátů, a sadou reproduktorů. Příkladem je Pioneer HTP-076, 5.1 kanálový systém domácího kina pro film, hry i hudbu, jenž umí pracovat i s novým formátem Dolby Atmos.

Při výběru vhodného ozvučení je třeba, aby si uživatel v první řadě stanovil očekávání. Pokud mu stačí naplnit jeden pokoj dobře znějící filmovou kulisou, sáhne pravděpodobně po některém ze soundbarů.

Jestli se mu kromě filmového zvuku líbí myšlenka snadného ozvučení celé domácnosti s tím, že při přecházení z jedné místnosti do druhé uslyší stále stejný hudební podkres, je vhodné vybírat s ohledem na bezdrátový rozvod hudby. Pokud je hudba jeho opravdovou vášní a nerušený poslech v křesle se sklenicí dobré whisky považuje za ideálně strávený čas, zvolí nejspíš vhodně vybranou komplexní sestavu pro domácí kino.

Mohlo by vás zajímat

Reklama