Jak si doma vytvořit dokonalý prostorový zvuk Dolby Atmos

Dolby Atmos umožňuje zvukařům při tvorbě nahrávky využít až 118 zvukových objektů / BaSys
Termínem „Dolby Atmos“ argumentují v poslední době jak poskytovatelé streamovacích služeb, tak i výrobci audio-video zařízení. Všichni slibují, že tato technologie zprostředkuje uživatelům lepší zážitek z poslechu hudby a sledování filmů než cokoli dosud.

Co ovšem Dolby Atmos ve skutečnosti je, čím vylepšuje zvuk a jak pracuje s prostorem? Víte, co všechno potřebujete k efektivnímu využití téhle pokrokové technologie?

Abychom Dolby Atmos dobře porozuměli, je užitečné připomenout si alespoň stručně způsoby reprodukce využívané v dnešní době. Takže pěkně od začátku.

Mono – prostě zvuk

Mono je nejjednodušší způsob reprodukce zvuku, kdy veškerý zvuk vychází z jediného reproduktoru. Jeden zvukový kanál obsahující kompletní nahrávku a jeden výstup. Příklady zařízení, která používají mono signály, jsou malá rádia, starší počítače, některé klubové a PA systémy a také většina Bluetooth reproduktorů. Mono neznamená špatný zvuk, jen neumožňuje jeho prostorové podání.

Stereo – prostor před posluchačem

Pestřejší a prostorovější. Dnes nejčastější formát využívaný v televizorech, počítačových systémech, sluchátkách i domácích audio systémech. Stereo využívá dva kanály (reproduktory) – levý a pravý. Díky tomu mohou posluchači vnímat nahrávku v horizontální rovině před sebou prostorově.

Nahrávací studia mohou zjednodušeně řečeno posouvat jednotlivé zdroje zvuku zleva doprava či naopak a vytvářet tak mnohem působivější dojem živé kapely nebo iluzi pohybu konkrétního zvuku ve filmu. Přesto, že zvuk vychází jen ze dvou míst, mezi oběma reproduktory lze snadno vytvořit dojem komplexního prostoru.

Surround – zvuk i zezadu

Ještě větší prostor a zážitek. Kolem posluchače přidáváme další reproduktory. Nejběžnější konfigurací prostorového zvuku je formát 5.1, ve kterém doplňuje hlavní stereo sadu středový, takzvaný centrální reproduktor a zadní levý a pravý prostorový reproduktor. „.1“ označuje jeden subwoofer neboli basový reproduktor. V konfiguraci 7.1 jsou přidány ještě další dva boční reproduktory.

Pro dosažení kýženého prostorového výsledku musí být do každého reproduktoru dodán správný audio signál. To znamená, že je potřeba mít k dispozici odpovídající nahrávku (album či film) a zařízení pracující se stejným formátem. Pokud tomu tak není, vyšší počet reproduktorů postrádá smysl.

Dolby Atmos – opravdu „trojrozměrný“ zvuk

A jsme u Dolby Atmos, který do nahrávky doplňuje něco, co tu dosud nebylo. Využívá také levý, pravý centrální a dva zadní kanály, ale přidává další, dosud nevídaný prvek – zvuk přicházející shora. Toho lze dosáhnout buď pomocí fyzických reproduktorů umístěných ve stropě nebo u stropu, nebo s využitím pokročilých technologií pomocí odrazu zvukových vln od stropu.

Výsledkem kvalitní reprodukce Dolby Atmos je skutečně trojrozměrný zvuk. Reproduktorové systémy Dolby Atmos používají označení 5.1.2, 7.1.2 nebo 7.1.4, kdy první číslice označuje počet kanálů v horizontální rovině, druhá počet subwooferů a poslední definuje dva nebo čtyři „horní“ kanály.

Dolby Atmos umožňuje zvukařům při tvorbě nahrávky využít až 118 zvukových objektů (zdrojů zvuku), přičemž každý z nich lze umístit kamkoli do 3D prostoru a definovat libovolně jejich pohyb – třeba zepředu dozadu nebo od podlahy ke stropu. To otevírá téměř neomezené možnosti a posluchač může vnímat zvukovou kulisu podobně, jako by skutečně stál uprostřed dané scény v reálném světě. V tom tkví skutečná síla Dolby Atmos a to je důvod, proč se výrobci touto technologií tak rádi prezentují.

Co je k působivému zážitku z Dolby Atmos potřeba?

Abyste si mohli Dolby Atmos doma opravdu využít, potřebujete několik základních prvků. Při sledování filmů je základním zařízením televizor s výstupem HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel), který lze propojit se soundbarem, zesilovačem nebo jiným zařízením s dekodérem Dolby Atmos vybaveným také rozhraním HDMI eARC a umožňujícím reprodukci Dolby Atmos. Při použití televizoru nebo jiného zdroje se standardním konektorem HDMI ARC lze dosáhnout pouze stereo nebo běžného prostorového zvuku, nikoli Dolby Atmos.

Nejjednodušší způsob umožňující dosáhnout zvuku Dolby Atmos přináší soundbar. Jeho použití je oproti instalaci dekodéru se systémem reproduktorů rozmístěných po místnosti nebo dokonce ve stropě mnohem jednodušší. Jak je ale možné pomocí zdánlivě jednoho reproduktoru (soundbaru) dosáhnout zážitku Dolby Atmos?

Umožňují to pokročilé technologie pracující se speciálními měniči (reproduktory) využívajícími odrazy od stěn a velkou roli hraje také možnost přesné kalibrace neboli nastavení zvuku pro konkrétní místnost. Plné využití Dolby Atmos s devíti kanály, včetně dvou reproduktorů směřujících ke stropu, umožňuje například nejnovější generace soundbarů Bose, jako Bose Smart Soundbar 900 nebo Bose Smart Soundbar 600. Ještě intenzivnějšího zážitku lze dosáhnout jeho dalším rozšířením o dvojici miniaturních, ale velmi výkonných bezdrátových reproduktorů Bose Surround Speakers 700 či subwooferu Bose Bass Module 700.

Bez odpovídající nahrávky to nepůjde

Samotné vlastnictví soundbaru nebo jiného fyzického zařízení s Dolby Atmos ale nestačí. K dosažení kýženého zvuku je třeba také odpovídající zvuková nahrávka. Obsah Dolby Atmos je dnes již široce dostupný prostřednictvím streamovacích video i audio služeb, ale většina z nich ho nabízí jen v rámci vybraných prémiových účtů. Je proto dobré ověřit si možnosti, které nabízí aktuálně předplacené služby. Zvukovou stopu Dolby Atmos zahrnuje dnes většina 4K video obsahu i 4K Blu-ray disků.

Dolby Atmos nevyužívají jen filmoví tvůrci. Také hudebníci vydávají, a dokonce zpětně převádějí svá alba do tohoto formátu. Díky tomu, že se ve studiích nahrává zpravidla každý nástroj zvlášť, stačí při převodu zasadit každou nahranou zvukovou stopu vhodně do 3D prostoru Dolby Atmos. Díky tmu mohou znít i alba, která již dobře znáte, opět o něco lépe.

Už při prvním poslechu nových mixů Dolby Atmos vnímají posluchači většinou zřetelněji zvuk jednotlivých nástrojů a hudebních prvků, mnohem větší hloubku zvuku a prostorovost, které nebylo možné v původních stereo nahrávkách docílit. Někdy jsou u takových nahrávek uváděny i jiné termíny, jako například Spatial Audio na Apple Music, nicméně na těchto albech by mělo být vždy viditelné také logo Dolby Atmos.

Množství dostupného obsahu využívající technologii Dolby Atmos,  která nastavila novou laťku a představuje budoucnost v oblasti poslechu prostorového zvuku, neustále roste. Pokud jste Dolby Atmos ještě neokusili, možná je načase.

Zdroj: Dolby Atmos, BaSys

Mohlo by vás zajímat

Reklama