K vynálezu gumy před 180 lety přispěla velká náhoda: Trocha síry na nečekaném místě

Vzorek pneumatiky představuje jeden z nejsledovanějších parametrů z hlediska bezpečnosti jízdy / Pixabay
Život bez aut, autobusů či letadel si už dnes neumíme představit. Spolu s nimi se i pneumatiky staly neoddělitelnou součástí našich každodenních životů. Přitom objevení gumy, jednoho z nejvýznamnějších průmyslových materiálů, bylo skutečně dílem náhody.

Vznik pneumatik se velmi úzce pojí s objevem kaučuku. V roce 1839 se americkému chemikovi a vynálezci Charlesu Goodyearovi náhodou na kaučuk vysypala prášková síra. Díky tomu se mu podařilo objevit vulkanizovaný kaučuk ­­– gumu.

Vznikl kvalitní materiál s dostatečnou pružností a pevností. Guma se stala nenahraditelnou součástí pro mnohá průmyslová odvětví. V první polovině 19. století nahradil Angličan Thomas Hancock původně používané železné obruče kol kaučukovými. První pneumatiku podobnou dnešním vynalezl Robert William Thomson a nechal si ji v roce 1845 patentovat.

Thomson svým vynálezem předběhl dobu, tehdejší dopravní prostředky nebyly natolik rozšířené, aby jeho vynález získal praktické využití, a časem se na něj zapomnělo. Další patent na moderní, vzduchem plněné pneumatiky získal v roce 1888 John Boyd Dunlop. Koncem 19. století se začalo s výrobou odnímatelných pneumatik, jež nepotřebovaly lepení.

Největší změny ve vývoji však nastaly až ve 20. století. K vývoji přispěly obě světové války a rozvoj motorizace vojsk. Sníženou spotřebu paliva a vylepšenou přilnavost přinesl vznik radiálních pneumatik (vlákna kostry jsou uložena kolmo ke středové ose).

Do této doby měly všechny pláště hladký povrch. Dezén se přidal v roce 1908, čímž se zlepšily jízdní vlastnosti, přilnavost a hlavně odvod vody. V současnosti představuje vzorek pneumatiky jeden z nejsledovanějších parametrů z hlediska bezpečnosti jízdy.

20. století se u nás pojí se vznikem značky Barum. Začátky byly spojené se Zlínem, kde již v roce 1932 nechal první nákladní pláště vylisovat známý průmyslník Tomáš Baťa. Brzy poté následovaly i osobní pláště a Baťova společnost dokázala změnit poměry na československém trhu s pneumatikami. V roce 1947 vešla v platnost dohoda o vytvoření nové obchodní organizace, jež zastřeší distribuci a prodej pneumatik. Spojením společností Baťa, Rubena, a Matador/Mitas vznikla jediná značka: Barum.

"Poptávka po pneumatikách byla natolik vysoká, že v roce 1972 byl otevřen nový závod na výrobu plášťů v Otrokovicích. A v něm vyrábíme široký sortiment produktů pro domácí i zahraniční trh dodnes, teď už pod křídly koncernu Continental,“ doplňuje Juraj Ižvolt ze společnosti Continental Barum.

Mohlo by vás zajímat

Reklama