Snížit spotřebu vozidla dokáže dle studie i správný tlak v pneumatikách

Na snížení spotřeby má přímý vliv i valivý odpor pneumatiky / Pixabay
Při aktuálních stoupajících cenách benzínu a nafty je prakticky pro každého řidiče důležité vědět, že kromě technických dispozic vozidla mohou spotřebu výrazně ovlivnit i použité pneumatiky.

Zejména při jízdách na delších trasách si řidiči potrpí na co nejnižší spotřebu. Ne všichni z nich však vědí, že kromě technických dispozic vozidla mohou spotřebu výrazně ovlivnit i pláště.

Podle respondentů aktuálního průzkumu mají na spotřebu největší vliv tyto vlastnosti pneumatik: více než 60 procent respondentů správně uvedlo valivý odpor jako nejvlivnější faktor, následoval dezén (42 procent) a poté přilnavost (35 procent).

Pozoruhodné je, že 12 procent dotázaných označilo jako veličinu, která nejvíce ovlivňuje spotřebu, brzdnou dráhu, respektive kilometrový výkon.

„Vhodný typ pneumatik a správný tlak v nich dokáže prokazatelně snížit spotřebu vozidla. Zákazníci by se při jejich výběru měli řídit technickými parametry daného vozu. Kromě toho má na snížení spotřeby přímý vliv i valivý odpor pneumatiky, tedy odpor vzduchu při rotaci a deformaci pneumatik. Technicky vzato jde o ztrátu energie v důsledku tepla, ke které dochází při deformaci pneumatik,“ říká Aleš Langer ze společnosti Continental Barum.

Otázku nižší spotřeby vozidla řeší i nová pneumatika EcoContact 6 ze série navržené speciálně pro motoristy, kteří jezdí na dlouhé vzdálenosti a dbají na spotřebu paliva a rovněž na životní prostředí.

Oproti předchozí generaci EcoContact 5 má novinka vylepšený valivý odpor o 15 procent, kratší brzdnou dráhu na mokru o 6 procent, zlepšenou přilnavost a ovladatelnost vozidla o 17 procent a kilometrový výkon vyšší o 20 procent. Díky inovativní směsi Green Chili 2.0 se podle výrobce podařilo snížit emise CO2, stejně jako spotřebu vozidla.

Mohlo by vás zajímat

Reklama