Elektřina vítězí: Tenhle sporťák dokáže zrychlit na 290 km/h svižněji než stíhačka F-16

 
Další 1 fotografie v galerii
Vozidlo je postaveno na monokokových podvozcích z uhlíkových vláken / Pininfarina
Elektromobil Pininfarina Battista dosáhne při rozjezdu rychlosti 97 km/h za méně než dvě sekundy. Dosah jízdy je pak 450 kilometrů na jedno nabití – baterie se přitom mohou dostat při nabíjení na 80 % kapacity za 40 minut.

Původem italská automobilka říká, že chce být rychlejší než dnešní vozy F1 díky hnací jednotce o výkonu 1900 koní. Pininfarina Battista dosáhne při rozjezdu rychlosti 97 km/h rychleji než vozy F1 a na 290 km/h se podle výrobce dostane prý rychleji, než stíhací letadlo F-16. Maximálku má potom na 349 km/h. Jeho elektromotory jsou napájeny 120 kWh baterií.

Prototyp byl představen minulý měsíc a jeho tvůrci říkají, že Battista chce být „prvním luxusním elektrickým hyper GT“ na světě. Vyrábět se začne v příštím roce.

Vůz je samozřejmě určen pro ty nejbohatší vrstvy. V době, kdy jsou benzínová a naftová auta obviňována ze znečištění a špatné kvality ovzduší, nabízí kombinaci rychlosti s „udržitelností a luxusem bez viny“. Vyrobeno bude pouze 150 vozů, z nichž 50 je určeno pro USA, z toho na polovinu už má výrobce zájemce a 50 vozů je určených pro Evropu a Asii.  

Tři verze vozu, které jsou opatřeny dveřmi ve stylu křídla, podobně jako Mclaren 720S, byly prezentovány na prvním velkém autosalonu v Evropě v Ženevě, pak ve Švýcarsku a v New Yorku. 

Vozidlo je postaveno na monokokových podvozcích z uhlíkových vláken s akumulátory mezi předními sedadly a za zadní přepážkou. K dispozici jsou čtyři motory, jeden na každé kolo. Rozložení hmotnosti kapalinou chlazené baterie T-tvaru o výkonu 120 kWh – vyrobené ze směsi lithia, manganu a niklu – je konfigurováno tak, aby optimalizovalo dynamiku vozu.

Očekává se, že přibližně 90 % vlastníků bude baterii nabíjet doma. Společnost očekává, že zbývajících 10 % bude zajištěno aplikačními nabíjecími sítěmi, které by měly být zavedeny do roku 2021. Aktivní zadní křídlo působí také jako vzduchová brzda, která napomáhá zastavení.

Mohlo by vás zajímat

Reklama