Nový elektrický dvoupodlažní autobus má dojezd až 300 km na jedno nabití

 
Další 1 fotografie v galerii
Model Elec City je vybaven kapalinou chlazenými polymerovými akumulátory / Hyundai
Zajímavou novinku určenou pro městskou hromadnou dopravu představila společnost Hyundai. Nový elektrobus pro 70 cestujících má akumulátory s kapacitou 384 kWh, jež umožňují dojezd až 300 kilometrů.

Velký dvoupodlažní elektrobus má vnější délku 12 990 mm a vnější výšku 3 995 mm. První hnací náprava má nezávislé zavěšení kol, které zvyšuje jízdní komfort. U první hnací nápravy jsou elektromotory o výkonu 240 kW uloženy v nábojích kol, další elektromotor pohání druhou hnací nápravu. Toto řešení minimalizuje ztráty elektrické energie.

Autobus pojme až 70 cestujících, což je 1,5krát více než u běžných autobusů. V prvním podlaží je k dispozici 11 sedadel, ve druhém podlaží 59 sedadel. K dispozici jsou dvě místa s upevňovacími prvky pro dva invalidní vozíky. Nastupování hendikepovaných osob a cestujících s omezenou pohyblivostí usnadňuje automaticky výsuvná rampa a nízkopodlažní konstrukce dvoupodlažního autobusu.

Novinka "Elec City" je vybavena kapalinou chlazenými polymerovými akumulátory s vysokou účinností a kapacitou 384 kWh, které umožňují maximální dojezd až 300 km na jedno nabití. Kompletní nabití trvá 72 minut.

Autobus disponuje stabilizačním systémem VDC (Vehicle Dynamic Control), který zachovává ovladatelnost vozidla na základě porovnávání skutečného a řidičem zamýšleného směru jízdy. Dále je vybaven asistentem pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), který používá přední kameru k detekci rizika kolize a autonomním brzděním odvrátí nehodu nebo minimalizuje vzniklé škody.

Nechybí ani asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist), jenž předchází nechtěnému vyjetí z jízdního pruhu sledováním podélného značení na vozovce.

Mohlo by vás zajímat

Reklama