Pneumatika budoucnosti: Automatické úpravy tlaku podle jízdy a kontrola hloubky dezénu

 
Další 1 fotografie v galerii
Senzory poskytují a nepřetržitě vyhodnocují data týkající se například hloubky dezénu / Continental
Společnost Continental vyvinula ucelený technologický systém Conti C.A.R.E. (Connected, Autonomous, Reliable, Electrified.). Jde o technologii pro síťové propojení kol a pneumatik umožňující správu požadovaných výkonnostních charakteristik

Tyto charakteristiky jsou rovněž úzce spjaty s požadavky elektromobilů a vozidel s autonomním řízením jak při individuálním využívání, tak v režimu sdílené mobility. V kombinaci s webovou aplikací ContiConnect Live vytváří Conti C.A.R.E. flexibilní systém, který poskytuje prostředky pro management pneumatik například pro moderní vozové parky robotizovaných taxi služeb, kterým pomůže zvýšit výkon a současně optimalizovat náklady. 

Pneumatiky Conti C.A.R.E. jsou vybaveny senzory, jež jsou integrovány do samotné konstrukce pneumatiky. Tyto senzory poskytují a nepřetržitě vyhodnocují data týkající se hloubky dezénu, možného poškození, teploty pneumatiky a jejího tlaku. Tento monitorovací systém, který přichází pod názvem ContiSense, přenáší informace o stavu pneumatik do aplikace ContiConnect Live a provozovatelům vozových parků tak umožňuje efektivní management mobility.

Zajímavá je také myšlenka aktivní úpravy tlaku v pneumatice pomocí odstředivých pump vestavěných v kole. Když vozidlo zrychluje, odstředivé síly v kole působí na pumpu a ta vytváří stlačený vzduch.

Tato technologie PressureProof konstantně udržuje tlak v pneumatice v optimálním rozmezí a pomáhá dosáhnout udržitelného poklesu emisí CO2. Veškerý přebytečný stlačený vzduch je uchováván v integrovaném zásobníku. Technologie PressureBoost jej následně využívá k rychlým úpravám tlaku pneumatiky podle požadavků různých jízdních situací. 

A v podobě konceptu SilentWheel představí společnost Continental již brzy modifikovaný ráfek kola, který snižuje vibrace vznikající při jízdě a poskytuje potřebnou kvalitu jízdy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama