Nový L-39NG navazující na tradici legendárních letounů L-39 Albatros získal typový certifikát

L-39NG je jako jeden z prvních letounů certifikován podle nových nadnárodních vojenských standardů / Aero
Model L-39NG je lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil.

Letoun L-39NG získal v září 2020 typový certifikát. Na základě pozitivních výsledků pozemních a letových certifikačních zkoušek jej vydal Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany ČR.

Nový letoun, který navazuje na tradici legendárních cvičných letounů L-39 Albatros, byl certifikován necelé dva roky od představení prvního prototypu.

Získání typového certifikátu znamená, že letoun je způsobilý mezinárodního letového provozu a splňuje bezpečnostní požadavky. Certifikace je zároveň základním předpokladem pro dodávky zákazníkům.

L-39NG je jako jeden z prvních letounů certifikován podle nových nadnárodních vojenských standardů (EMAR 21 a EMACC), což znamená, že jeho certifikace je uznávaná všemi vojenskými autoritami EU a NATO. Certifikace letounu postupovala podle plánu.

V rámci testů proběhlo zhruba 300 zkušebních letů na dvou letových prototypech, a rozsáhlé pozemní zkoušky na dalších dvou prototypech. „Je to zlomový okamžik, mimořádný úspěch zaměstnanců Aera, který dokládá, že vrátit výrobu vlastních proudových letadel do Aera bylo naším správným rozhodnutím. Dosavadní investice do projektu přesáhly 2 miliardy Kč, pro podnik představují základ pro dobrou budoucnost,“ řekl spolumajitel Penty Investments Marek Dospiva.

Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39 s optimalizovanými prvky ke snížení odporu a zvýšení účinnosti, a využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení. Pohon obstarává úsporný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů.

Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. Letoun je v bojové variantě vybaven pěti závěsníky pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama