Prodeje elektromobilů v prvním čtvrtletí zdvojnásobily, v západní Evropě tvoří již třetinu nových aut

Na konci roku by po světě mělo jezdit asi 15 milionů aut s elektrickým či hybridním pohonem / Pixabay
Prodeje všech typů aut s elektrickým a hybridním pohonem na nejvýznamnějších trzích byly v letošním prvním čtvrtletí oproti loňsku dvojnásobné.

Na deseti nejrozvinutějších evropských trzích přitom registrace elektrických a hybridních aut přesáhly třetinu všech prodejů nových vozů.

Na konci roku by po světě mělo jezdit asi 15 milionů aut s elektrickým či hybridním pohonem, do roku 2026 by se jejich počet měl ztrojnásobit, vyplývá z nejnovější studie PwC Strategy & Electric Vehicles Sales.

Nejvýznamnější světové trhy pro elektromobilitu (10 zemí západní Evropy, USA, Čína, Japonsko, Jižní Korea) zaznamenaly v letošním 1. čtvrtletí dvojnásobný zájem o elektrické a hybridní vozy.

Počet nových registrací těchto vozů dosáhl 2,1 milionu, meziročně o 105 % více. Na celkových prodejích tak auta poháněná alespoň částečně elektřinou dosáhla 17% tržního podílu.

Jak jsme již naznačili v úvodu, tak by podle studie PwC na konci letošního roku mělo po celém světě jezdit asi 15 milionů hybridních a elektrických aut. Růst přitom nepoleví, v průběhu následujících 5 let by se tento počet měl víc než ztrojnásobit, na konci roku 2026 by to mělo být 48 milionů vozů. Nejrychleji by přitom měl růst segment čistě elektrických aut, kde by mohlo dojít k růstu z letošních 4 na 14 milionů kusů.

Naopak relativně nejpomaleji poroste zájem o plug-in hybridy, jejichž počet se zdvojnásobí na 4 miliony. I za 5 let tak jednoznačně povládnou hybridní vozy, kterých se na světových silnicích bude pohybovat téměř 30 milionů.

K rozvoji elektromobility přispívá nejen stále větší dostupnost vozů, ale i zvyšující se rychlost nabíjení, stále větší dojezd a průnik elektrické technologie i mezi vozy vyšších tříd. Důkazem toho bude v letošním roce třeba první elektrický Hummer, jehož zaváděcí edice se vyprodala doslova během pár minut, na trhu se objeví třeba i luxusní Mercedes EQS. Na evropský trh letos zamíří nejméně dvacítka nových čistě elektrických modelů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama