Na světové výstavě EXPO v Dubaji se projede i bezpilotní studentská formule z ČVUT

Formule umí zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy / ČVUT
Návštěvníci světové výstavy EXPO v Dubaji si budou moci v rámci rotační expozice eForce Driverless DV.01 od 30. ledna do 13. února 2022 prohlédnout v pavilonu České republiky samořiditelnou formuli studentského týmu eForce.

Formule DV.01 je vůbec prvním tuzemským vozem s autonomním řízením a jedním z prvních v celé Evropě. Koncepčně po mechanické stránce vychází ze sedmé generace pilotovaného elektrického modelu.

Schopnost plně autonomní jízdy pak zajišťuje sestava senzorů v čele s LiDarem a stereokamerami, jejichž signál je následně zpracováván pomocí algoritmů v pokročilé výpočetní jednotce. 

Za své krátké působení již stihl monopost sklidit i mezinárodní úspěchy, kdy v online závodech v hlavní disciplíně porazil týmy z věhlasných univerzit, jako je holandský Delft či americké MIT. Na závodech v Mostě pak dosáhl na třetí místo a tedy první pódiové umístění. S hmotností 205 kg se formule může pyšnit zrychlením z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy.

Studentský tým eForce FEE Prague Formula pod záštitou Fakulty elektrotechnické vyvíjí a staví elektrické monoposty už od roku 2010 a v letošním roce světu představí již jedenáctou generaci.

Tým se skládá z 60 studentů bakalářského i magisterského studia, kteří studují zejména na Fakultě elektrotechnické a na Fakultě strojní ČVUT v Praze. V roce 2020 se tým rozrostl o tzv. driverless divizi, která pracovala na samořiditelné formuli ve spolupráci se zbytkem týmu. 

Zdroj: Fakulta elektrotechnická ČVUT

Mohlo by vás zajímat

Reklama