Lexus RX: Velké, elegantní a výkonné SUV pro nejnáročnější řidiče

 
Další 4 fotografie v galerii
Ovládání vozu je skutečně intuitivní, všechny informace, které potřebujete vědět při jízdě, snadno a rychle získáte rychlým pohledem / Lexus
V kategorii SUV či crossoverů si dnes zájemce i v našich luzích a hájích skutečně vybere, mezi více než stovkou modelů jsou ty sportovněji laděné, prostorné pro rodinu nebo ty elegantnější, nový Lexus RX však celé této kategorii stále udává směr. Jeho výkon a bohatá výbava snoubená s elegancí má ovšem také odpovídající cenovku.

My jsme měli v redakci TechFocusu možnost několik dní jezdit s hybridním modelem RX 350h, který je v modelové řadě RX na "začátku", myšleno z pohledu výkonu i ceny.

Hned na úvod našeho testu můžeme prozradit, že tomuto krasavci se dá pouze máloco vytknout. Řidič má při řízení maximální pohodlí, takže i delší cesty jsou velmi příjemným zážitkem, protože toto SUV za vás vzorně hlídá (díky celé řadě asistenčních režimů), jak jedete a zda nehrozí nějaké nebezpečí vám, potažmo celé posádce. 

Ovládání vozu je skutečně intuitivní, všechny informace, které potřebujete vědět při jízdě, snadno a rychle získáte rychlým pohledem díky přístrojovému panelu s jedním kruhovým ukazatelem, přehlednému 14palcovému dotykovému displeji (mimochodem s až překvapivě rychlou odezvou při nastavování jednotlivých funkcí) a head-up displeji, aniž byste byli nuceni přestat sledovat, co se děje na silnici před vámi. Navíc i sedadla jsou velmi pohodlná, ke všemu poskytují nejenom vyhřívání, ale také funkci odvětrávání.

To, že je nový Lexus RX skutečně velmi prostorný vůz, jsme již naznačili v úvodu, velikost kufru o objemu 621 litrů to jenom potvrzuje. Do kufru se daný náklad také velmi dobře umisťuje díky snížené hraně nákladového prostoru. Zadní sedadla dělená v poměru 40:20:40 umožňují bezproblémový převoz i delších předmětů. 

Co se týká motorizace, tak u modelu RX si vybere každý zájemce o hybridní pohon. Nejsilnější pětistovka nabízí výkon až 371 koní, model 450h+ poskytuje 309 koní (jde o plug-in) a námi testovaná verze RX 350h poskytuje výkon 250 koní, který bude ovšem řadě řidičů bez problémů dostačovat. Kombinace 2,5litrového spalovacího motoru a elektromotoru pohání vůz dynamicky i v rychlostech kolem 130 km/h a z nuly na stovku se dostane za osm sekund.

I přes takto silný motor se nám spotřeba pohybovala při jízdě po městě kolem 5,5 litru (na 100 km), při svižnější jízdě po dálnici jsme se pohybovali se spotřebou od šesti do sedmi litrů, což je na takto prostorné a výkonné SUV stále velmi zajímavá hodnota.

Nové RX je postaveno na podvozkové platformě GA-K s kompletně přepracovanou zadní částí, lépe by díky tomu měl fungovat systém odpružení. Vůz skutečně dobře seděl v zatáčkách a překonával ladně i nerovnosti na tuzemských okrskách.

K atraktivnímu vzhledu novinky (zejména při pohledu z boku) přispívá prodloužená kapota, delší rozvor (o 6 cm), nižší linie střechy (o jeden cm) a také velká 21palcová kola.

Z našich zážitků ze samotného řízení tohoto modelu se musíme zmínit i o hlasovém ovládání, které na nás udělalo velmi dobrý dojem. Již ve standardní výbavě RXka totiž najdete modernizovanou platformu multimédií s hlasovým asistentem "Hey Lexus", který je navíc kompletně lokalizovaný do češtiny. Při jízdě nám pak stačilo říci "Hey Lexus, zavři všechna okna" a po krátké odmlce to skutečně systém automaticky provedl. 

Za velmi praktickou považujeme také funkci, která funguje v rámci běžného systému sledování slepého úhlu, která může zabránit řidiči v otevření dveří v případě, že se zezadu blíží vozidlo nebo třeba cyklista, takže nedojde k nebezpečné kolizi.

Lexus RX patří ke špičce ve své kategorii, ať se na něj podíváme z hlediska výkonu, výbavy nebo designu, na nejdostupnější model RX 350h si ovšem musíte připravit 1.611.000 Kč (jde o aktuální akční cenu pro výbavu Comfort). Na model RX 450h+ si již musíte připravit dva miliony korun a nejvýkonnější model z řady, RX 500h, stojí 2.277.000 Kč.

Jak jezdí nový Lexus RX, se můžete podívat na tomto videu.

Zdroj: Autorský článek 

Mohlo by vás zajímat

Reklama