Služba Road Hazard Service zvyšuje bezpečnost silničního provozu a snižuje riziko nehod

Díky nové službě dostávají řidiči v reálném čase upozornění na aktuální události na své trase / Bosch
Hustá mlha, silný déšť, porouchané vozidlo za zatáčkou - v silničním provozu mohou mít takové náhlé události dalekosáhlé následky. Společnost Bosch prostřednictvím nové služby Road Hazard Service poskytuje řidičům v reálném čase informace o možných nebezpečích na cestě, čímž výrazně snižuje riziko nehod.

Od června 2024 byl systém "Road Hazard Service" použit v Evropě už milionkrát ve vozovém parku přední německé automobilky. Nyní Bosch přináší tuto službu do segmentu užitkových vozidel, od prosince 2024 bude k dispozici také ve vozidlech Mercedes-Benz Trucks.

Dalším cílem je zavést službu do osobních a nákladních automobilů po celém světě a zvýšit tak bezpečnost na silnicích pro co nejvíce lidí.

„Prediktivní služba Road Hazard Service informuje řidiče osobních a nákladních automobilů o nebezpečných podmínkách včas ještě, než může dojít ke kritické situaci,“ říká Dr. Markus Heyn, člen představenstva společnosti Bosch a předseda divize Mobility. „U užitkových vozidel služba rovněž umožňuje efektivně a včas přesměrovat vozidla tak, aby se vyhnula náhle vzniklému nebezpečí.“

Díky službě Road Hazard Service dostávají řidiči v reálném čase upozornění na aktuální události na své trase. Jedná se například o informace o nehodách, řidičích jedoucích v protisměru, silném dešti nebo větru, porouchaných vozidlech nebo omezené viditelnosti například kvůli husté mlze.

Kritické podmínky na silnicích lze přesně předpovídat na základě anonymizovaných dat z globálního vozového parku zákazníků čítajícího několik milionů vozidel, jakož i dat od poskytovatelů třetích stran, jako jsou meteorologické služby nebo provozovatelé silnic. Vozidla vozového parku vybavená touto službou poskytují různé typy informací, včetně místní venkovní teploty a informace o tom, zda jsou aktivovány stěrače čelního skla nebo zadní mlhová světla, a také hlášení o nehodách nebo zásahy protismykového systému ESP.

Pokud jsou například u některých vozidel vozového parku stěrače nastaveny na nejvyšší stupeň, služba porovnává informace také s informacemi vybraných meteorologických služeb – například zda prší nebo kolik milimetrů vody bylo zaznamenáno na silnici. Fúzní algoritmus určí, zda hrozí například aquaplaning, a služba pak řidiče varuje, aby mohli v případě potřeby snížit rychlost.

Nebo jiný příklad. Pokud hrozí, že viditelnost pro řidiče klesne pod kritickou úroveň, služba ji porovná s aktivitou zadních mlhových světel vozidel v dotčené oblasti a pomocí algoritmu rozhodne, zda je nutné varování.

Referenční vozový park nepřetržitě zajišťuje vysokou úroveň kvality služeb. Službu doplňuje varování řidičů při chybné jízdě od společnosti Bosch. Pokud se v blízkosti nachází řidič jedoucí v protisměru nebo pokud řidič sám jede v protisměru, služba mu zašle varování přímo na displej navigace.

Zdroj: Bosch

Mohlo by vás zajímat

Reklama