V Číně byl objeven unikátní artefakt: 2000 let starý elixír nesmrtelnosti

Kontejner s nápojem byl odkryt v hrobce západní dynastie Han / Národní institut pro kulturní relikty a archeologii
Pověstmi opředený artefakt „elixír nesmrtelnosti" je zmiňován v četných starobylých čínských textech a nyní byl právě nalezen v hrobce jednoho velmože. Experti ovšem nedoporučují napít se ho.

Také v Číně hledali lidé, zejména ti bohatí, tisíce let cestu, jak žít věčně. Evidentně to asi nefungovalo. Nápoj je cítit po alkoholu a je ho asi tak 3,5 litru.

Kontejner s nápojem byl odkryt v hrobce západní dynastie Han (202 př.n.l. až 8 n.l.). Ale dejme slovo vědcům (Shi Jiazhen z Národního institutu pro kulturní relikty a archeologii v Luojangu): „Toto je vůbec poprvé, co byl mystický elixír nesmrtelnosti nalezen v Číně.
Tekutina je důležitý studijní materiál jednak o vývoji samotné čínské civilizace, ale také o hledání nesmrtelnosti."

Archeologové si zprvu mysleli, že je to prostě pálenka s ohledem na aroma po lihu, ale není prý pochyb. Mimochodem, byly zde odkryty i další věci: barevné hliněné keramické hrnce, věci z nefritu a bronzové artefakty. Celá hrobka zabírala 210 čtverečných metrů.
Kdo zde skutečně trávil svoji věčnost, je zatím otázkou. 

Laboratorní výsledky ukázaly, že v láhvi byl i dusičnan draselný a alunit (klencový minerál), jež sice nejsou vysloveně jedovaté, ale používáme je dnes do pesticidů, hnojiv a jako raketové palivo. 

Není to prý vůbec vzácný úkaz, že se nějaký čínský vysoký hodnostář napájí toxickými substancemi pro získání nesmrtelnosti. Asi ten nejznámější příklad je první císař Číny Qin Shihuang, jenž dokonce poslal expedici na legendární ostrov, jenž údajně obsahoval vzácnou tekutinu. Tento císař byl pro změnu přesvědčený, že má elixír formu stříbrné tekutiny, takže se napil rtuti, což pochopitelně nepřežil. Ohledání v jeho hrobce prokázalo zvýšený obsah rtuti v zemi, takže historka byla potvrzena.

Mohlo by vás zajímat

Reklama