Uber začne využívat drony pro doručování jídla a brzy vyjedou do ulic i samořídící Volva XC90

Z logistických důvodů drony nebudou doručovat jídlo přímo k zákazníkovi, ale do bezpečných lokací někde poblíž / Uber
Vaše další zásilka přes službu Uber Eats může brzy proběhnout právě pomocí dronů. Připomínáme, že firma Uber je americká nadnárodní dopravní a mobilní společnost umožňující objednání přepravy osobním automobilem.

Nyní se ale chystá přidat do své nabídky služeb i drony, prozatím jen ovšem v oblasti centrály – tedy v San Diegu v Kalifornii. Firma to oznámila na akci „Uber Elevate Summit", jež zahájila 10. června.

Pan Luke Fischer, šéf leteckých operací v Uber Elevate, záležitost okomentoval takto: „Náš cíl je rozšířit službu Uber Eats pomocí dronů, takže budeme moci pak poskytnout více možností více lidem a to vše jen pomocí jednoho tlačítka v jejich smartphonu."

A pak ještě dodal: „Budeme usilovat o protlačení Uber Eats do sítě restaurací a dopravních partnerů, stejně jako využívat našich leteckých zkušeností a technologií Uber Elevate."

Z logistických důvodů drony nebudou doručovat jídlo přímo k zákazníkovi, ale do bezpečných lokací někde poblíž. Odsud je pak již Uber Eats dopraví, kam bude potřeba. Časem se předpokládá, že bude možné s drony přistávat i na zaparkovaná auta umístěná poblíž každého doručovacího místa.

Firma se též pochlubila, že vyvinula proprietární technologii pro správu letecké a droní dopravy nazvanou „Elevate Cloud Systems", jež navede drony do příslušných lokací. I když to jistě není první „jídelní" systém využívající k přepravě drony, tak právě Uber míří k opravdu masivní celostátní službě (během nejbližších měsíců celé USA).

Uber také uvedl první samo-řídící se auto Volvo XC90 vyrobené firmou Volvo Cars. Jde o prototyp schopný samovolného řízení se senzory na autě i uvnitř, jež mu pomohou jezdit bezpečně v moderní urbanizované oblasti.

K dohodě mezi oběma firmami došlo již k roku 2017, kdy Volvo (vlastněné čínským Geele) podepsalo úmluvu na konstrukci „desítek tisíc" samo-řídících se aut. Očekává se, že naplnit tento požadavek bude trvat nejméně 15 let.

Mohlo by vás zajímat

Reklama