Jak budete vypadat ve stáří? Zábavná aplikace FaceApp ale může ohrožovat osobní data

Obavy o bezpečnost vzrostly poté, co se ukázalo, že jde o ruskou firmu / FaceApp
Vývojáři aplikace FaceApp přiznávají, že tento program může ukládat na externí servery vaše fotografie. Trvají ale na tom, že uživatelská data nejsou přenášena do Ruska. Ve hře jsou přitom obavy o soukromí uživatelů.

FaceApp vloží na obličej filtr a tím ho upraví tak, aby vypadal jako starý člověk. K úpravě obrázku ve vaší galerii a k jeho transformaci používá umělou inteligenci. Díky tomu bude váš obličej vypadat o několik desítek let starší. 

Obavy o bezpečnost vzrostly poté, co se ukázalo, že jde o ruskou firmu. Odborníci upozorňují, že tato firma může mít přístup ke snímkům a ukládat je z fotoaparátu.

Odborníci na kybernetické kontroly Checkpoint a různé další výzkumné týmy provedli kontrolu této aplikace a sdělili, že nenašli žádný důkaz o tom, že by šlo o krádež uživatelských dat.

Samotný FaceApp se také zabýval otázkami ochrany osobních údajů a zástupci uvedli, že hlavním důvodem, proč ukládají nahranou fotku do cloudu, je otázka maximálního výkonu a provozu. Ve svém prohlášení uvedli, že zatímco se jádro týmu, který pracuje na aplikaci, nachází v Rusku, uživatelská data nejsou do Ruska přenášena.

Jejich prohlášení přichází poté, co se objevily obavy o bezpečnost, když někteří odborníci varovali, že aplikace může bez povolení přistupovat, ukládat a používat obrázky z vaší galerie.

Mluvčí společnosti Checkpoint, výzkumné společnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti, uvedl: „Aplikace se stala velmi populární na sociálních médiích, přesto jsme v tuto chvíli nenašli nic neobvyklého. Data se nepoužívají neočekávaným způsobem. Nezdá se, že by měli přístup k fotografii uživatele, ale pouze k obrázku, který upravil."

 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama