Výpadkům elektřiny se můžete snadno vyhnout se zařízením UPS

UPS chrání vaše zařízení i před kolísáním napětí / Pixabay
Větrné počasí a silné bouřky často vedou k výpadkům dodávek elektrického proudu. Ty sice bývají krátkodobé, mohou ale negativně ovlivnit fungování domácích a výrobních zařízení nebo způsobit ztrátu důležitých dat.

Použití zařízení UPS je vhodným způsobem, jak těmto výpadkům zamezit a ochránit tak vaše zařízení a případně data. Každý z nás má doma zařízení, u kterých je potřeba zajistit pravidelný přísun dodávek elektrického proudu.

Stejně tak každá společnost disponuje informacemi a funkcemi, jejichž chod by neměl být nijak narušen, což se ale v případě ztráty napájení může snadno stát. Takové výpadky jsou časté hlavně v místech, kde je elektřina přenášena na citlivé elektrické vedení s různým napětím.   

Zařízení UPS (Uninterruptible Power Supply) těmto výpadkům elektrického proudu mohou zamezit. UPS je instalován mezi zdroj napájení a samotné zálohované zařízení a zamezuje jeho poškození v případě výpadku nebo nedostatečné kvality vstupního napětí, přičemž v tomto případě dodává potřebné napájení z baterií.

UPS napájí i v době výpadku – zajišťuje to baterie, která má schopnost zajistit napájení elektrickým proudem většinou po dobu 10 – 60 minut. UPS také dokáže zařízení bezpečně vypnout nebo zajistit postupné vypínání zátěže, tak jak bude klesat kapacita baterie. Pokud nechcete zařízení postupně vypínat, musí UPS zajistit dostatek napájení na potřebnou dobu. 

UPS chrání vaše zařízení před kolísáním napětí. Při bouřce může blesk způsobit zvýšení napětí v síti, proti kterému UPS vaše zařízení ochrání. UPS chrání před poklesem i zvýšením napětí. Mnohé UPS také zlepšují kvalitu napájení při normálním provozu skrze výkonové moduly.

Mohlo by vás zajímat

Reklama