Americká armáda se rozhodla používat na zabíjení koronaviru roboty s ultrafialovým světlem

Koronavirus zasáhl nejméně 150 vojenských základen v USA / Pixabay
Americká armáda připravuje použití „robotů zabíjejících koronavirus“ vybavených ultrafialovým světlem (UV) k dezinfekci uzavřených prostor. Autonomní roboti na čtyřech kolech by eliminovali potřebu lidských pracovníků a dokončili by svůj úkol mnohem dříve.

Technologie vyzařuje téměř 110 wattů pomocí svislého UV držáku, který za pouhou minutu vydezinfikuje povrch o velikosti cca půl metru čtverečního. Přestože odborníci dosud nepotvrdili, zda UV světlo tento virus zabíjí, armáda uvedla, že má pro zajištění účinnosti k dispozici dvojnásobný příkon, o kterém je známo, že zabíjí další varianty koronavirů.

Koronavirus zasáhl nejméně 150 vojenských základen v USA, infikováno bylo více než 3 000 členů ozbrojených sil. Nyní se proto mění roboti pro vojenské účely na stroje zabíjející koronavirus. Ralph Petroff, prezident pobočky výrobce robotů Marathon Targets, řekl, že jeho společnost koupila začátkem tohoto měsíce UV dezinfekční panely a jejich přidání k robotům, které jsou v současné době testovány na vojenské základně, trvalo jenom několik hodin.

Robot zvládne vyčistit povrch 0,5 metru čtverečního za dobu jenom lehce přesahující minutu. Ultrafialové záření se používá v nemocnicích a zdravotnických střediscích k čištění místností a zařízení, ale představuje zdravotní riziko pro člověka a může způsobit rakovinu kůže a oční choroby. Existuje však zvláštní druh UV světla, označený jako UVC (ultrafialové záření ve spektru C), který zabíjí mikroby, ale není nebezpečný. 

Studie z roku 2018, kterou provedl doktor David Brenner, ředitel střediska radiologického výzkumu, ukazuje, že UV světlo může zabít více než 95 procent virů, jako je koronavirus. Je to díky tomu, že virus je pokryt tenkou membránou, kterou UV paprsky snadno proniknou. Brennerův tým od té doby testoval světlo na dva sezónní koronaviry a nyní testuje kmen zodpovědný za pandemii, SARS-CoV-2. „Viděli jsme, že můžeme zabít 99 procent viru s velmi nízkou dávkou světla UVC,“ řekl. Existuje ale jeden háček. Využití UVC lamp dosud nebylo schváleno americkým úřadem pro potraviny a léčiva. Pokud ke schválení dojde, mohly by být lampy používány na veřejných místech včetně dopravních prostředků.

Mohlo by vás zajímat

Reklama