Češi vyvinuli speciální odsávací systém pro zubaře, který chrání před koronavirem

Vzduchový štít brání šíření nebezpečného infekčního aerosolu z úst pacienta do prostoru ordinace / ASANA-DENTAL
Český vývojový tým navrhl a zkonstruoval speciální odsávací systém pro zubaře a dentální hygienistky, kteří patří během pandemie covid-19 do nejohroženější skupiny.

Tento systém vytváří vzduchový štít, který brání šíření nebezpečného infekčního aerosolu z úst pacienta do prostoru ordinace.

Ve spolupráci s českými odborníky z oblasti 3D tisku a zdravotnictví tak vznikla pomůcka, která má ambici stát se běžným vybavením zubních ordinací. „Náš první model byla jednoduchá savka," říká Lukáš Pekárek z ASANA-DENTAL. „Chtěli jsme v době hrozící epidemie chránit jednu z nejexponovanějších skupin, zubaře a dentální hygienistky. Ti jsou při své praxi denně ohroženi aerosolem, který vzniká při vrtání i pískování zubů a který je v případě nemocného pacienta infekční. Během krátké doby jsme vyvinuli náš první model, který jsme uveřejnili volně ke stažení a zároveň jsme nabídli naše volné tiskové kapacity. Vlna zájmu, která se zvedla, byla obrovská," vzpomíná na velký ohlas, který jejich savka vyvolala.

Během 24 hodin společnost zaznamenala na 2 000 objednaných kusů a mnoho pozitivních ohlasů a podnětů. „Naši savku tisklo ČVUT, střední školy, laboratoře i lékaři a pomohla ve stovkách ordinací. Dostala se dokonce i za hranice České republiky. První verzí naše práce ale teprve začala a nás čekal další náročný vývoj. Na základě zpětné vazby z ordinací jsme získali mnoho cenných nápadů a postřehů, jak savku vylepšit," doplňuje Lukáš Pekárek.

Díky vlastní invenci, spolupráci s lékaři a odborníky na 3D tisk z prototypové dílny PrusaLab (Prusa Research) se povedlo během několika týdnů intenzivního vývoje přijít se zásadně vylepšenou novinkou, která nahrazuje stávající model.

Mohlo by vás zajímat

Reklama