Mobilní aplikace pomáhá s výzkumem nemoci covid-19 i rakoviny, zapojit se může kdokoliv

DreamLab se nově zaměřuje na druhou fázi výzkumu “Corona-AI" / Pixabay
Aplikace DreamLab dává nevyužitou kapacitu chytrých telefonů k dispozici pro životně důležité výzkumy ve zdravotnictví. Do podpory výzkumu nemoci covid-19 či rakoviny se může zapojit každý, bez ohledu na mobilního operátora.

Od 6. listopadu 2020 navíc Vodafone spouští nový bezplatný pas – Pass for Good, díky kterému nebude aplikace DreamLab zákazníkům spotřebovávat mobilní data.

Do tohoto pasu jsou zařazeny i další veřejně prospěšné aplikace jako Záchranka, eRouška nebo aplikace Bright Sky pro řešení domácího násilí. Stolní počítač by na takovém výzkumu nonstop pracoval roky, desítky tisíc mobilních telefonů na noc připojených přes aplikaci DreamLab to ale zvládnou za pár měsíců.

Díky spuštěné aplikaci DreamLab totiž telefony po celém světě vytvoří virtuální superpočítač, který je schopen zpracovat miliony výpočtů za noc. Za pět let existence bylo díky aplikaci dokončeno již více než 475 milionů výpočetních úloh. 

Vědeckým pracovištím Imperial College v Londýně, či Garvan Institute v Austrálii pracujícím na výzkumech onemocnění covid-19 a rakoviny aplikace DreamLab významně pomáhá k rychlejšímu nalezení výsledků. Aplikace přitom nemá přístup k žádným soukromým informacím uživatele a není nutné se ani nikam registrovat.

„Díky aplikaci DreamLab se může každý z nás zapojit do boje proti nemoci covid-19, aniž by musel mít odborné vzdělání. Pracuje za něj totiž počítač ukrytý v každém telefonu, který aktivuje aplikace DreamLab. Ta si již v boji proti covid-19 připsala první významné úspěchy během jarní vlny, kdy pomohla s výzkumem Imperial College v Londýně. Díky zapojení 140 000 mobilních zařízení spočítala od dubna každou noc 1,3 milionů výpočtů, a tím výrazně urychlila dokončení první fáze projektu CORONA-AI,“ říká Richard Stonavský z Nadace Vodafone.

Několika cenami oceněný DreamLab si připsal podíl i na čtyřech zásadních objevech v oblasti léčby rakoviny. Nově se zaměřuje také na druhou fázi výzkumu “Corona-AI”, který provádí analýzu miliard kombinací existujících léků a molekul potravin s cílem zjistit, která vzájemná kombinace by mohla být účinná v boji proti novému typu koronaviru.

Mobilní aplikace DreamLab funguje na principu kolektivního výpočetního výkonu neboli „crowd computingu“. Každý uživatel chytrého mobilního telefonu je majitelem malého výkonného počítače, jehož výkon může v době svého spánku dát k dispozici. Aplikace nemá přístup k osobním údajům a lze ji stáhnout zdarma z Google Play či App Store. Večer pak stačí mobil připojit k nabíječce, být na Wi-Fi či na datovém připojení a aktivovat aplikaci DreamLab. V ní si každý může vybrat, jaký vědecký projekt podpoří.

Mohlo by vás zajímat

Reklama