Ochranu proti hluku umožňují v domácnostech nové minerální izolace

Ochrana proti hluku patří mezi základní požadavky staveb / Pixabay
Akustika je v posledních letech stále více skloňovaným tématem. Lidé se při pořízení nemovitosti nesoustředí pouze na užitnou plochu bytu nebo počet místností, ale více se zajímají i o použité materiály. Jejich přáním je mít klid, soukromí a nebýt rušeni hlučnými sousedy, hlasitou hudbou ratolestí z vedlejšího pokoje nebo nadměrným hlukem z okolí.

Ten se totiž stává stresovým faktorem, který přispívá k rozvoji různých chorob – od únavy přes psychickou zátěž až po bolesti hlavy.

Společnost URSA, výrobce a dodavatel minerálních izolací, se proto v posledních letech soustředila na vývoj a zdokonalování materiálů, které dosahují vysokých zvukovo-pohltivých hodnot, a tak mohou zákazníkovi splnit i ta nejnáročnější „akustická“ přání.

Ochrana proti hluku patří mezi základní požadavky staveb. Je nutné ji však řešit včas a z komplexního hlediska celé stavby a výsledného přání majitele. U minerálních izolací sledujeme třídu zvukové pohltivosti – tedy míru, jak je izolace schopna pohlcovat dopadající zvuk.

Minerální izolace vyrobené společností URSA se klasifikují nejvyšší třídou A, která zajišťuje maximální pohltivost zvuku. „Při vzduchové neprůzvučnosti nám jde o zamezení šíření hluku vzduchem, mezi místnostmi v objektu nebo mezi venkovním prostorem a vnitřní místností. Naproti tomu kročejová neprůzvučnost znamená schopnost materiálu izolovat hluk způsobený chůzí, během, pádem tělesa, zkrátka hluk způsobený pohybem předmětů po finální podlaze, schodišti apod.,“ vysvětluje Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

K izolaci proti nežádoucímu hluku ve stavbách, a to jak přicházejícímu zvenčí, tak i uvnitř staveb, slouží nejrůznější stavební prvky jako okna, dveře, podlahy, stropy a s tím spojené podhledy, zvukově izolační obklady, předstěny aj. Díky kvalitně provedené izolaci ve stěnách a příčkách lze zamezit přenosu hluku vzduchem, tj. izolace významně zlepšuje vzduchovou neprůzvučnost konstrukce. „Do lehkých příček doporučujeme využít materiály URSA PUREONE TWP 37, URSA PUREONE TWF 37 či URSA TWP 1. Oproti příčkám bez izolace dochází ke zlepšení neprůzvučnosti o 6 až 15 dB,“ vysvětluje Tereza Vojancová.

Ani lidé žijící v bytových domech si nemusí lámat hlavu, jak zlepšit svůj akustický komfort. Společnost URSA nabízí jednoduché řešení vystavěním akustické předstěny, ke které není potřeba ani shánět stavební povolení. Akustická předstěna technicky přilne zevnitř k již vybudované stěně a začne fungovat jako dodatečná izolace. Navíc pomůže vašemu domovu zlepšit vzduchovou neprůzvučnost o cca 6 dB, přičemž tloušťka aplikované vrstvy je pouhých 4,25 cm. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama