Vaping nikoho od cigaret nezachrání, demonstrovali vědci

Studie byla založena na pozorování 13 604 účastníků v letech 2013 až 2015 / Pixabay
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je vaping, tedy kouření elektronických cigaret, účinnou volbou pro skoncování s kouřením klasických cigaret. Instituce sice připouští, že na to nejsou dostatečné důkazy, stále jsou však sugestivní. Nová studie to však vyvrací.

Elektronické cigarety zažívají boom. Jsou však na trhu stále relativně krátkou dobu, takže nevíme, jaký vliv na naše zdraví mají. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu nyní vyvracejí mýtus, že e-cigarety účinně pomáhají k zahození poslední krabičky cigaret.

Studie byla založena na pozorování 13 604 účastníků v letech 2013 až 2015. Vědci sledovali, jaké tabákové výrobky užívali a dynamiku jejich kouření.
 
Třetina z kuřáků cigaret z této skupiny přešla na jiný způsob kouření. Ve 22,8 procentech bylo touto novou formou užívání e-cigaret.

Během 12 měsíců měli tito uživatelé e-cigaret vyšší riziko vrátit se ke kouření cigaret s porovnáním s osobami, které přestaly kouřit úplně. Polovina osob, které se vzdaly kouření, byla i po půl ruce kompletně nekuřácká. Mezi vapery bylo úspěšných pouze 41 procent lidí.
 
„Pokud by byl přechod na elektronické cigarety životaschopný způsob, jak přestat kouřit cigarety, pak ti, co na ně přešli, by měli mít mnohem menší míru recidivy ke kouření cigaret,” řekl vědec John P. Pierce z Kalifornské univerzity v San Diegu.
 
Zdroj: JAMA Network Open

Mohlo by vás zajímat

Reklama