Nové automatizované měřicí buňky zefektivňují výrobu automobilů

Měřicí buňky stojí na robotickém laserovém měření / Factory Automation
Na efektivitu automatizace sází stále více oborů, a ani automobilový průmysl není výjimkou. V českém kontextu nemůže být řeč o jiném příkladu než automobilce Škoda Auto, která ve svém měrovém středisku v Mladé Boleslavi využívá dvě nové plně automatizované měřicí buňky od společnosti Hexagon.

Ty představují novou generaci inovativního automatizovaného optického 3D měření v rámci celého koncernu Volkswagen.

„Plně robotizované měřicí buňky Hexagon jsou prvním zhmotněním naší spolupráce v oblasti optického měření,“ říká Martin Jehlička, vedoucí měrového střediska v Mladé Boleslavi. „Už nyní je ale jasné, že je to jen začátek. Rádi bychom co nejdříve pokračovali v dalších projektech.“

Škoda Auto doposud využívala v měřicích buňkách Hexagon metrologický software PC-DMIS, a to ve všech svých výrobních závodech v Česku. Jednotný software napříč závodem má řadu praktických výhod, ale i přidanou technickou hodnotu – možnost offline přípravy měřicích programů.

Díky postupujícímu vývoji se pak v posledních letech povedlo naplno využívat všech výhod offline programování, což se týká i nových měřicích buněk. Dosud totiž Škoda Auto mohla využívat tuto metodu jen v omezené míře, například pro dotykové měření na souřadnicových strojích. S novým softwarem HxGN Robotic Automation, uvedeném společností Hexagon v roce 2021, je však využití v systému PC-DMIS naplno umožněné i v případě optického automatického měření.

„Software HxGN Robotic Automation výrazně zkracuje dobu potřebnou pro offline programování robotického měření a odladění měřicích programů v zařízení,“ popisuje výhody Martin Jehlička. „Výsledky porovnávacích měření potvrdily efektivitu nového řešení. Zároveň nám dávají dobrý předpoklad pro implementaci tohoto softwaru na další měřicí úlohy robotizovaných strojů.“

Měřicí buňky stojí na robotickém laserovém měření a laserovém trackeru pro měření velkých objemů Leica Absolute Tracker AT960. K tomu už jen stačilo naprogramovat plně automatizovanou kontrolu rozměrů, tvarů a pozic měřených prvků, což velice usnadnila unikátní kombinace integrovaného příslušenství Hexagon.

Robotické měřicí buňky coby výsledek úzké spolupráce Škoda Auto a Hexagon jsou zatím prototypem přizpůsobeným speciálně potřebám měrového střediska v Mladé Boleslavi. Zároveň byl ale systém navržený tak, aby splnil požadavky na co nejvyšší univerzálnost a variabilitu.

Z toho důvodu jsou buňky vybavené zásobníkem pro výměnu nástrojů, který umožňuje přímé a automatické přepínání mezi vysokorychlostním skenováním a přesnějším dotykovým měřením. To umožňuje pojmout i některé méně přístupné měřicí body.

Protože budoucnost průmyslu spočívá v automatizaci napříč výrobním procesem, montáží i inspekcí, pracuje Škoda Auto na strategii k použití optické měřicí systémy také pro další měřicí úlohy.

Zdroj: Factory Automation

Mohlo by vás zajímat

Reklama