Umělá inteligence nabývá na vědomí, tvrdí přední vědec v oboru

Jednoho dne se možná AI stane tak pokročilou, že bude pro lidstvo představovat bezpečnostní riziko / Pixabay
Vědec neziskové organizace OpenAI napsal, že umělá inteligence už možná získává vědomí. Tohle prohlášení se v odborných kruzích stalo velice kontroverzním. Podle některých názorů jde o falešné tvrzení, které má zviditelnit uvedenou organizaci.

Ilya Sutskever je přední vědec neziskové organizace OpenAI, kterou v roce 2015 založil miliardář Elon Musk a podnikatel, investor, programátor a bloger Sam Altman. Sutskever na svém Twitteru před pár dny uvedl, že „je možné, že jsou dnešní velké (umělé) neuronové sítě trochu při vědomí”. Informoval o tom web Futurism.

To je odvážné prohlášení. Mezi výzkumníky v oboru umělé inteligence je myšlenka o pokroku AI v posledním desetiletí široce přijímána. Podle odborníků má ale k dosažení vědomí ještě daleko. Tvrzení vědce nebylo podloženo žádnými důkazy. Je možné, že se jedná o velmi nadnesené prohlášení. Jelikož je ale Sutskever špičkovým expertem v oblasti AI, je možné, že vidí více než ostatní.

Sutskever se ve svých výzkumech zabývá takzvanou obecnou umělou inteligencí, což je AI fungující na lidské či nadlidské úrovni. Sutskever před rokem na Redditu zveřejnil vyjádření, v němž popisoval potenciál pro vyřešení všech dnešních problémů s pomocí takto pokročilé AI. Následně ale varoval před možným vytvořením stabilní diktatury.
 
Předpokládá se, že jednoho dne se AI stane tak pokročilou, že bude pro lidstvo představovat bezpečnostní riziko. Podle mnohých expertů z oboru je ale tvrzení Sutskevera nepřijatelné.

Nezávislý sociotechnolog Jürgen Geuter například tvrdí, že takové prohlášení nemá žádný základ v realitě. „Pokaždé, když se zveřejní takto spekulativní komentáře, trvá přinejmenším měsíce, než se konverzace vrátí k realističtějším příležitostem nebo hrozbám, které AI představuje,” řekl například vědec v oblasti AI Toby Walsh.
 
Zdroj: Futurism, Reddit

Mohlo by vás zajímat

Reklama