Podle vědců není příběh Terminátora úplný nesmysl, počítačovou superinteligenci neovládneme

Jakmile počítačový systém pracuje nad rámec lidských programátorů, nemůžeme mu ani nastavovat limity / Pixabay
Myšlenka umělé inteligence, která svrhne, zničí či zotročí lidstvo, je populární celá desetiletí. Nyní vědci vynesli svůj finální verdikt. Budeme moci ovládat počítačovou superinteligenci na vysoké úrovni? Nebudeme, protože ji nebudeme chápat.

Ovládání počítačové superinteligence daleko přesahující naše chápání by podle odborníků vyžadovalo její simulaci a analýzu. Pokud však nejsme schopni tuto umělou inteligenci pochopit, nemůžeme ani vytvořit tyto simulace.

Jakmile počítačový systém pracuje nad rámec lidských programátorů, nemůžeme mu ani nastavovat limity. „Superinteligence představuje v zásadě odlišný problém než problémy studované pod hlavičkou robotické etiky,” píšou vědci.

„Je to dáno tím, že superinteligence je mnohostranná, schopná mobilizovat rozmanité zdroje za účelem dosažení cílů, které jsou pro lidi nepochopitelné, natož kontrolovatelné.”
 
Podobný scénář připomíná film Terminátor a superpočítač Skynet. Tento superpočítač převzal kontrolu nad všemi ostatními počítači a zmobilizoval AI. Místo jeho obrany lidstvo zničil.

Vědci předpokládají, že taková superinteligence skutečně dokáže v paměti udržet mnoho počítačových programů najednou a ovládat je.
 
Zdroj: Journal of Artificial Intelligence Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama