Ruská armáda útočí na Ukrajinu. Kromě početní převahy má také vyspělejší techniku

Ruská armáda je druhou největší na světě / Russian Ministry of Defense
Ruská armáda včera brzy ráno zaútočila na Ukrajinu, a to z Ruska, Běloruska a poloostrova Krym. Invaze začala ostřelováním raketami, dělostřelectvem a leteckými útoky, následoval útok pěchoty, obrněných vozidel a tanků na pohraniční oblasti. S jakým arzenálem vlastně Rusko útočí?

Experti na vojenství se shodují, že ukrajinská armáda je proti té ruské trpasličí a technicky méně vyspělá. Rusko disponuje druhou největší armádou na světě.

Rusko má dle webu Military Factory 1 013 000 aktivních vojáků a 2 000 000 rezervistů. Ukrajina se svými 255 000 aktivními vojáky a 900 000 rezervisty sice po anexi Krymu v roce 2014 svou armádu vylepšila, techniky, která je navíc zastaralá a často ve špatném stavu, má ovšem málo. Rusko naproti tomu již řadu let investuje do modernizace vlastní armády a nakupuje novou techniku.

Rusko například disponuje více než 13 000 tanky, z čehož 9000 z nich jsou zastaralejší tanky T-72 a 570 moderní tanky T-90. Tanky T-90 vycházejí z T-72. Mají však novou generaci pancéřování korby a věže a disponují novějším zbraňovým systémem.

Dalšími tanky, které ruská armáda využívá, jsou T-80. Dále má asi 30 000 obrněných transportérů (například řada ruské výroby BTR) a bojových vozidel pěchoty (například mobilní vozidla IMV italské výroby). Součástí pozemní ruské síly jsou také pozemní odpalovací systémy a raketomety BM-21 Gram z roku 1964 či BM-27 Uragan z roku 1975.
 
Rusko má velkou sílu také ve vzduchu. Disponuje více než 800 bojovými letouny, mezi něž patří například moderní nadzvuková víceúčelová taktická stealth letadla páté generace Su-57 či těžké stíhací letouny SU-27 a bojové helikoptéry v počtu 538 kusů.

Ruská armáda používá například moderní Mil Mi-28, bitevní vrtulník určený k boji proti tankům a obrněným vozidlům nebo starší bitevní vrtulník Mil Mi-24. Podle informací ukrajinské armády Rusko při útoku nasadilo vrtulníky Ka-52. Jeden se Ukrajincům podařilo sestřelit.
 
Ruská federace není se svými 214 bojovými plavidly a ponorkami o nic slabší ani na moři. V Baltském moři před vypuknutím invaze například cvičily korvety Stojkij a Soobrazitelnyj, rychlé a malé válečné lodě. Rusko disponuje jedinou letadlovou lodí Admiral Kuzněcov. Ta má ovšem pověst vysoce nespolehlivé lodi s mnoha nehodami.
 
Rusko je známé také jako jaderná velmoc. Země má přibližně 6300 jaderných hlavic umístěných na ponorkách, pozemních odpalovacích zařízeních či v letadlech. Nutno připomenout, že již nějakou dobu investuje i do vývoje hypersonických zbraní.

Tyto zbraně jsou schopny dosáhnout pětinásobné rychlosti zvuku. Jedná se o bezpilotní letouny či rakety. V současnosti proti těmto zbraním neexistuje účinná obrana, proto jsou nesmírně nebezpečné.
 
Zdroj: Military Factory

Mohlo by vás zajímat

Reklama