Bell zahájil výrobu bitevních vrtulníků AH-1Z Viper pro českou armádu

Nákupem vrtulníků AH-1Z a UH-1Y se ČR otevírají výhody spojené s 85procentní shodností jejich dílů / Pavel Lang/LOM Praha/Bell Textron
Společnost Bell Textron sdělila, že ve svém montážním středisku v texaském Amarillu zahájila výrobu prvního ze čtyř bitevních vrtulníků AH-1Z Viper pro Armádu České republiky.

V červenci loňského roku již byla dokončena první kabinová sekce víceúčelového stroje UH-1Y Venom ve floridské společnosti Crestview Aerospace, která by měla na své výrobní lince ve městě Crestview vyrobit všech osm kabinových částí.

Jedná se o první zakázku na tyto stroje pro mezinárodního provozovatele. Nákupem vrtulníků AH-1Z a UH-1Y se České republice plně otevírají výhody spojené s 85procentní shodností jejich dílů. Právě tato shodnost umožňuje například společný výcvik pilotů a zásadně zjednodušuje logistický řetězec a servis.

Na přezbrojení Vzdušných sil Armády ČR na západní platformu H-1 se bude podílet také státní podnik LOM PRAHA, a to podporou životního cyklu letecké techniky (servisní údržba) a podporou simulovaného výcviku personálu.

LOM PRAHA s.p. je tradičním podnikem českého leteckého průmyslu. Je čelním opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO a EU s uzavřeným cyklem oprav. Jsou plně certifikováni ruskými konstrukčními kancelářemi MVZ Mil a OAO Klimov, mezinárodním leteckým výborem MAK a domácími leteckými autoritami. Dceřiná společnost VR Group, a.s. se zabývá výrobou simulátorů a simulačních technologií pro letouny, vrtulníky i pozemní síly.

Zdroj: LOM Praha

Mohlo by vás zajímat

Reklama