Největší Retro muzeum v České republice se otevře v Kotvě již v květnu

První část expozice je zaměřena na repliky bytů s originálními předměty / Retro Muzeum Praha
Největší Retro muzeum v České republice chce zmapovat design, trendy i běžný život v 70. a 80. letech v Československu. Otevřeno bude od druhé poloviny května 2022 v pražském obchodním domě Kotva.

V současné době mají provozovatelé muzea v depozitáři již na 12 000 exponátů, ať unikátních či běžných předmětů, které jsou již zaevidovány a velká část z nich půjde do expozice.

Muzeum bude otevřeno v nejvyšším patře obchodního domu Kotva, který navrhovali manželé Machoninovi v 70. letech minulého století. Provozovatelé chtějí propojit tuto kulturní památku zapsanou na seznamu památek Ministerstva kultury s dobovým designem a přenést tak návštěvníky do období otevření tohoto obchodního domu.

Muzeum se rozkládá na více než 2500 metrech čtverečních a bude rozděleno do 5 hlavních okruhů, mapujících netradičním způsobem běžný život, design a trendy v Československu v 70. a 80. letech.

První část je zaměřena na repliky bytů s originálními předměty, které ukáží návštěvníkům, jak se žilo v panelácích, či repliku dobové kanceláře pro architekty a ukáže, jak se pracovalo za socialismu.

Druhá část zavede návštěvníky do odívání ze Svitu, Elite či Úboku. Představena budou také výrobní družstva především však nábytkářská družstva, počínaje UP Rousínovem, Hikorem Písek, nebo Dřevotvarem z Jablonného nad Orlicí a ukážeme ty nejlepší výrobky dobových designerů.

Exponáty v třetí části jsou zaměřené na běžný život, jako bylo  kempování, televizní reklama, nakupování, škola, volnočasové aktivity a sport. Čtvrtá část se soustředí od designu dětských hraček až po užitný design elektroniky, či výrobky běžné spotřeby, prodávané v obchodním domě Kotva.

Poslední část se bude věnovat politice 70. a 80. let, která ukáže a vysvětlí fungování tajné bezpečnosti, odposlechů disidentů a československé socialistické propagandy, tak aby si na to návštěvník, který tuto dobu nezažil udělal vlastní názor.

Zdroj: Retro Muzeum Praha, Kudyznudy

Mohlo by vás zajímat

Reklama