Češi rozpohybovali unikátní „kyvadlo“ v Abú Dhabí

Unikární projekt hi-tech světelné instalace „Art of Healing“ / LASVIT
Unikární projekt hi-tech světelné instalace „Art of Healing“, který novoborští skláři z firmy LASVIT instalovali v Abú Dhabí, má také stopu z Litoměřic.

Díky lineárnímu vedení, které navrhla a dodala firma HENNLICH, se hrot 16 metrů vysokého objektu pohybuje. Pohyb je přitom základem unikátního díla ve vstupní hale budovy Burjeel Medical City.

„Hrot kyvadla se pohybuje díky lineární jednotce, která kombinuje lineární vedení a kuličkový šroub v jednom hliníkovém těle. Jde o téměř bezúdržbovou jednotku, díky domazávacím patronám, které jsou její součástí. Systém je svou konstrukcí odolný proti prachu, což je důležité především proto, že se hlava kyvadla pohybuje těsně nad pískem,“ říká Radek Kadlec z firmy HENNLICH. 

Dílo „Art of Healing“ je jakousi arte terapií, která přináší do moderní budovy alespoň kousek historie. Obrovské, 16 metrů vysoké kyvadlo připomínající pero je sestavené z 300 křišťálových trubek, kde každý skleněný prvek má vlastní zdroj světla.

Objekt kreslí do písku pod sebou počítačem naprogramované obrazy postav. Tento princip vychází z historie Nomádů, kteří si v poušti vystačili s klacíkem a pískem, pomocí kterých se vyjadřovali. 
 
Instalace novoborských sklářů v centru hlavního města Spojených arabských emirátů má člověku pomoci zklidnit se a alespoň na chvíli se soustředit na krásu, která se právě rodí, než se obraz smete a začne se kreslit nový. Podle ohlasů dílo skutečně dokáže díky své eleganci a kráse zcela uklidnit mysl návštěvníka budovy.
 
Dodávku zajišťovala divize LIN-TECH společnosti HENNLICH. Tato divize se vedle dodávek lineárního vedení zabývá také navrhováním a dodávkami energetických řetězů, kluzných pouzder nebo pneumatických prvků. Nejnověji se zabývá také automatizací výroby v podobě dodávek projektů s kolaborativními roboty Hanwha nebo 3D tiskem. 

Zdroj: HENNLICH, LASVIT

Mohlo by vás zajímat

Reklama