Vybíráte novou tiskárnu? Na rychlosti tisku záleží

Rychlost tisku u laserové a inkoustové tiskárny se liší / Shutterstock
Máte doma tiskárnu a už se vám nějak nezdá? Ano, možná nedokáže tisknout kvalitně, což je ostatně jednoduše rozpoznatelné již při pohledu na vytištěné dokumenty. Často se stává také to, že starší tiskárny již nejsou kompatibilní s moderními počítači nebo notebooky. Zkrátka už neexistují ty správné ovladače, jež by periferie s počítačem dokázaly efektivně propojit.

Novou tiskárnu je zapotřebí vybírat podle mnohých aspektů. Jedním z nich je bezesporu také rychlost tisku. Právě na ni se podíváme mnohem podrobněji. 

Počet stránek za minutu

Nesmírně důležitá je především rychlost samotného tisku. Jinými slovy, měli byste vědět, kolik stran je schopna vytisknout konkrétní tiskárna za jednu minutu. Anglickým termínem je tato skutečnost označována jako PPM, tedy pages per minute. Rychlost tisku se odvíjí od mnoha různých faktorů, mezi které se řadí především obsah a náročnost konkrétního dokumentu. Jinak je třeba dbát také na typ připojení tiskárny. Ta může být připojena buď prostřednictvím USB, nebo bezdrátově. Výrobci testují rychlost díky standardizované normě ISO. 

Rychlost tisku u laserové a inkoustové tiskárny se liší

Před nákupem domácí tiskárny je také zapotřebí vědět, že konkrétní počet stránek, jenž je deklarován, dokáže tiskárna vytisknout, když je pokryto 15 % stránky. Pokud budete tisknout fotografie, musíte počítat s markantním snížením rychlosti tisku. Jinak laserové tiskárny pracují rychleji než inkoustové. Nakoupíte-li třeba hp laserjet m1132 mfp toner, pak počítejte skutečně se solidní rychlostí. Průměrná laserová tiskárna zvládne cca 25 až 30 stran za minutu. U inkoustové se setkáme s nějakými 20 stranami. 

Jiné zajímavé funkce tiskáren

Tiskárna nemusí v uvozovkách jen tisknout. Výborné je také třeba připojení tiskárny díky Bluetooth nebo Wi-Fi. Jinak nezapomeňte ani na nákup náplní, jež by neměl být drahý. Výbornou volbou je kupříkladu toner q2612a.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce