• redakce
  • Komerční sdělení
  • 25. srpna 2023
  • 10:44

Nestačí vám porty na mobilním zařízení? Vyřeší to počítačové rozbočovače i počítačové dokovací stanice. Co od nich čekat?

Nejrozšířenějším počítačovým rozbočovačem je jistě USB HUB / zenwire.cz
S nedostatečným počtem portů na mobilních zařízeních v posledních letech zápasí stále více uživatelů. U mobilů či tabletů postupně mizí čtečky paměťových karet, u laptopů často chybí i možnost připojení ethernetového kabelu, a ještě k tomu má jen dva USB porty. Řešení nabízí počítačové rozbočovače, ale i počítačové dokovací stanice, podle čeho však vybírat, abyste využili jejich potenciál na maximum?

Co všechno chcete připojit? Nejvíce používané jsou v současné době stále klasické počítačové rozbočovače, protože nabízejí za málo peněz hodně muziky. Mají však i některé nedostatky, které si lidé často ani neuvědomují. Jedná se především o omezení rychlosti přenosu, ale i připojitelná zařízení, protože na rozdíl od počítačové dokovací stanice nedisponují externím napájením z elektrické sítě.

K čemu jsou vhodné počítačové rozbočovače?

Nejrozšířenějším počítačovým rozbočovačem je jistě USB HUB, který vám nabízí možnost expanzi na více USB připojení, díky tomu bylo možné zároveň připojit externí disk, myš, chladící podložku a mnoho dalších zařízení.

V současné době však nabízejí počítačové rozbočovače podstatně více možností, od nástupu portu USB 3.0 nebo Thunderbolt totiž rapidně vzrostla přenosová rychlost. Vždyť USB 2.0 nabízela přenos okolo 60 Mb/s, současná USB 3.0 pak 625 Mb/s, USB 3.1 až 10 Gb/s a Thunderbolt pak maximálně 40 Gb/s.

Počítačové rozbočovače tak oceníte nejen při rozšiřování počtu USB portů, pro připojení paměťových karet nebo ethernetového kabelu, ale i v případě, že potřebujete připojit několik monitorů, které disponují vlastním napájením.

Nespornou výhodou počítačových rozbočovačů je pak jistě i skutečnost, že je jednoduše sbalíte do tašky a můžete je používat i na cestách.

Kdy si vybrat počítačové dokovací stanice?

Jak již bylo výše uvedeno, počítačové dokovací stanice disponují vlastním napájením, takže kromě datového přenosu poslouží i k nabíjení více zařízení najednou. Zároveň je možné zakoupit počítačové dokovací stanice, které umožňují připojení několika uživatelů. Jsou tak skvělou volbou třeba do sdílených nebo open space kanceláří. Už se tak nemusíte vztekat, že se vám opět nedaří bezdrátově připojit k tiskárně a prosit o tisk kolegy. Prostě se připojte a využijte potenciál tohoto zařízení naplno.

Počítačové dokovací stanice jsou oblíbené především v komerčním sektoru, stále vyšší oblíbenosti se však těší i v domácnostech, protože umožňují připojení nejen k většímu monitoru či televizi, ale i větší klávesnici, která disponuje třeba i numerickou klávesnicí, reproduktorům apod. Když navíc připojená zařízení i nabíjí jedná se o velmi praktickou volbu, protože je hned potřeba i méně kabelů.

Na rozdíl od počítačových rozbočovačů je u počítačových dokovacích stanic naprosto běžné, že nabízejí více druhů portů. Nemusíte tak mít rozbočovač pro paměťové karty či HDMI připojení zvlášť.

Koupit univerzál nebo originál?

V případě počítačových rozbočovačů, ale hlavně počítačové dokovací stanice se můžete setkat s originálními výrobky k vašemu zařízení či univerzálním provedením. Zde pak platí, že univerzální dokovací stanice či rozbočovače jsou jednak cenově výhodnější, ale nabízejí i větší variabilitu v počtu portů či samotného designu. Přesvědčit se o tom, můžete třeba u výrobce Zenwire, na jehož webu najdete různé modely těchto zařízení.

V praxi se občas můžete setkat s názory, že originální rozbočovače, a především pak počítačové dokovací stanice jsou lepší volbou, kvůli případné chybovosti. Důležité je však věnovat pozornost jednotlivým parametrům, vždyť i nejvyspělejší kabel Thunderbolt nejsou určeny pro přenos videa.

Mohlo by vás zajímat

Reklama