• redakce
  • Komerční sdělení
  • 14. září 2023
  • 08:41

Srdce v ohrožení

Riziková část populace by měla být připravená / freepik.com
Máte pocit tísně a tlaku na hrudi, potíte se? Jste úzkostní, dušní, chtěli byste zvracet a nevíte, co dělat? Může to být pouze stres, okamžitá slabost nebo také příznak závažného onemocnění. V takové chvíli je dobré mít pomocníky, kteří rychle a účinně přivolají pomoc.

Nejčastějšími kardiovaskulárními nemocemi jsou v Česku cévní mozkové příhody (více než 35 tisíc případů ročně) a infarkty myokardu (asi 15 tisíc případů). Mají řadu společného: přicházejí náhle, bez varování, pokud se nemocným dostane rychlé a účinné pomoci, mohou zůstat bez následků či s přijatelnými zdravotními omezeními a s péčí lékařů specialistů, dodržováním zdravotních opatření a přiměřenou léčbu mohou žít běžným životem.

Tělo hlásí, že je zle

Bolest při akutním infarktu myokardu je hlavním signálem. Může vystřelovat ze srdce do různých částí těla – horní části břicha, mezi lopatky, do levé ruky, krku i čelisti. Často bolest lidé cítí jako tlak na hrudníku s nemožností dýchat či jako silné pálení na hrudi. K tomu se přidává pocení, nevolnost, úzkost, bezmoc a strach ze smrti.

Rozdíl mezi pohlavími

Muži byli typickými adepty na infarkt – první kolem padesátky, další v šedesáti… Dnes se rovnoprávnost bohužel projevuje i v nemocech a ženy se stávají stále častěji pacientkami s akutním srdečním onemocněním. Na vině je nezdravá životospráva, nadváha, vysoký cholesterol, neléčený vysoký krevní tlak, stres, nula pohybové aktivity. Součet negativ je varující a fatální. Proč? U žen se totiž infarkt projevuje úplně jinak než u jejich partnerů, a proto vůbec nemusí myslet na tak závažný stav. Trápí je extrémní únava, poruchy spánku, závratě, nemají chuť k jídlu, jsou úzkostné a potí se. Příznaky nejsou fatální, spíš skutečnost, že je pacienti podcení a nevyhledají včas pomoc.

Předcházet nebezpečí se vyplatí: zakupte chytré přístroje

Riziková část populace by měla být připravená. Varují vás lékaři před případnými srdečně-cévními chorobami? Kromě pravidelného užívání léků a dodržování doporučení lékařů se vybavte moderními zbraněmi, které vám pomohou. Kupte si chytrý tlakoměr nebo oxymetr. V pohodlí domova si můžete sledovat výšku krevního tlaku, EKG, srdeční frekvenci.

Co se dozvíte, berte vážně

Saturace hemoglobinu kyslíkem vám řekne, kolik procent hemoglobinu v krvi je nasyceno kyslíkem. Nízká hodnota varuje před nemocemi dýchacích cest či srdečním selháním. Srdeční frekvence zas měří, jak rychle vám tepe srdce. V klidovém stavu je běžný počet srdečních stahů kolem 60 až 90 za minutu, zvyšuje se při stresu, nemoci nebo zátěži. U sportovců jsou hodnoty o polovinu nižší, což svědčí o pravidelném tréninku. To pro nemocné nebo seniory neplatí.

Jak se doma ochránit

Měřící přístroje základních životních funkcí si můžete připojit pomocí Bluetooth k chytrému telefonu a sledovat v aplikaci, jak vaše změřené hodnoty odrážejí aktuální zdravotní stav. Dobré je mít doma zabudovanou takzvanou telepéči. Senzory, alarmy či monitorovací systémy. Zařízení, která jsou napojená na centrálu integrovaného záchranného systému a přivolají pomoc, když zmačknete sos tlačítko. Ještě bezpečnější jsou inteligentní Zřízení, která se spouští bez impulzu uživatele. Reagují na kouř, zvyšující se hladinu vody či pád uživatele. Běžný je systém SOS tlačítka na hodinkách, když se vám udělá zle a další vychytávky, které mohou zachránit život.

Vitaminy vždycky pomohou

Stále platí, že základem je co nejzdravější životní styl. K pohybu, pravidelnému užívání léků přidejte i odlehčenou stravu a vitamíny na cévy. Prvky, které udržují cévy v kondici, jsou omega-3 mastné kyseliny, koenzym Q10, vitaminy C a E, hořčík, hroznové semínko, česnek a kurkuma. Tyto doplňky mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zlepšit pružnost cév, snížit záněty a podpořit zdravý krevní oběh.

Mohlo by vás zajímat

Reklama