Budou konečně zrušeny dvouleté úvazky tuzemských mobilních operátorů?

Současné volné kmitočty by mohly být vydraženy v aukci ve prospěch případného čtvrtého operátora / Pixabay
Ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové a premiérovi Andreji Babišovi dorazil na stůl zajímavý požadavek: sdružení klientů mobilních operátorů Telefonující.cz vyzývá ke zrušení dvouletých úvazků, kterými si operátoři zavazují svoje klienty.

Skutečný poprask mezi třemi síťovými mobilními operátory může způsobit návrh na úplné zrušení sankcí za předčasné ukončení dvouletých otrockých úvazků.

To navrhuje ministryni Novákové a premiérovi Babišovi spolek Telefonující.cz. Jeho předseda Svatopluk Bartík v dopise oběma členům vlády vysvětluje: “Velcí mobilní operátoři dnes cenově zneužívají své postavení a na českých zákaznících mají extrémní marže až kolem 40 %. Nevidíme proto žádný důvod, proč by měl stát dbát na ochranu zisků oligopolní trojky místo toho, aby v této situaci chránil spotřebitele.” A dodává: “Námi navrhované zrušení úvazků a úplné zrušení sankcí za vypovězení smlouvy, dokáže v kombinaci s možností rychlého přesunu čísla k jinému operátorovi zlepšit cenovou konkurenci a tak rychle přispět ke snížení cen.”

Pokud by návrh letos prošel úspěšně vládou a parlamentem, mohli by se čeští spotřebitelé už příští rok dočkat konce dvouletých, nesnadno vypověditelných smluv. Spolek Telefonující.cz dále navrhuje, aby Vláda ČR respektovala návrh Českého telekomunikačního úřadu na to, aby se současné volné kmitočty vydražily v aukci ve prospěch případného čtvrtého operátora.

“Jsme přesvědčeni o tom, že pokud má skončit éra extrémně předražených cen stávající trojky, český trh vstup čtvrtého operátora potřebuje,” potvrzuje místopředseda spolku Tomáš Hečko.

“Podmínky aukce musí být nastavené tvrdě ve prospěch čtvrtého operátora. V podstatě by to měla být investiční pobídka. Za frekvence se ale nový operátor musí zavázat k podmínkám ve prospěch českých zákazníků,” dodává Hečko.

Mohlo by vás zajímat

Reklama