Mobilní operátoři začali blokovat přístup na dezinformační weby

Hrozbu ohrožení národní bezpečnosti ČR představuje šíření nepravdivých a zavádějících informací / Pixabay
Čeští mobilní operátoři sdružení v APMS vyhověli výzvě vlády České republiky a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru České republiky.

Výzva příslušných státních orgánů zdůrazňuje mimořádnost a naléhavost situace v podobě probíhající agrese ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny.

Hrozbu ohrožení národní bezpečnosti České republiky představuje šíření nepravdivých a zavádějících informací, které slouží agresorovi k obelhávání a manipulování obyvatel České republiky s cílem ospravedlnit a schvalovat aktuální agresi proti Ukrajině. 

Nadále proto nebude z mobilních sítí členů APMS možné přistupovat na následující internetové adresy cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com a dále Svobodnenoviny.eu nebo Zvedavec.org.

Přístup na další internetové adresy uvedené ve výzvě, které jsou umístěné v doméně.cz, je již omezen správcem české národní domény – sdružením CZ.NIC.

Jedná se o usnesení vlády České republiky č. 127 ze dne 25. 2. 2022 žádající „všechny relevantní subjekty k přijetí potřebných opatření vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva ČR směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“, na základě kterého Národní centrum kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství České republiky upřesnilo požadavky s uvedením seznamu konkrétních bezpečnost ohrožujících internetových adres.

Zdroj: Národní centrum kybernetických operací

Mohlo by vás zajímat

Reklama