Několik zásad, jak chránit mobil na cestách. Bateriím škodí horko, vlhko i nadmořská výška

Nevystavujte zařízení horku a nenabíjejte ho na slunci / BatteryShop
Baterie mobilních telefonů na dovolených trpí. Jak přírodní vlivy mění výkon akumulátorů nejen u mobilů, ale i fotoaparátů a dalších zařízení? Horko způsobuje, že se baterie rychleji vybíjí.

Problémy může přinést dle webu BatteryShop i vysoká vlhkost a nadmořská výška. Poradíme vám, jak svá zařízení chránit a zachovat plnou kapacitu akumulátoru.

Nevystavujte mobil horku

Přehřívání mobilních telefonů se v létě dá jen stěží vyhnout, ale je třeba mít na paměti, že jim horko škodí, obzvláště pak jejich bateriím. Optimální teplota pro fungování mobilu se pohybuje okolo 20 °C. Obecně pro baterii, potažmo celé zařízení, není vhodné, pokud ho necháte na přímém slunci. Proto je potřeba mobil před vysokými teplotami chránit.

Nevystavujte zařízení horku a nenabíjejte ho na slunci. Je jasné, že mobil budete chtít mít na dovolené pořád při ruce. Člověk nikdy neví, kdy se objeví něco zajímavého, co bude potřeba zachytit. Lidé si tak často odloží zařízení na vyhřátý stolek, lehátko, nebo dokonce zábradlí.

Tím ale jeho baterii vystavují největšímu nebezpečí. Mobil poté nejenže nejde udržet v ruce, ale zároveň se ničí. „Dochází k rychlejšímu vybití baterie, pro kterou je vysoká teplota fatální. Naprosto nevhodné je položit zařízení například na rozpálené kovové povrchy nebo palubní desku auta,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

„K okolní teplotě se navíc přidává ještě odpadní teplo, které vzniká fungováním telefonu. Například u počítačů je přebytečné teplo odváděno pomocí ventilátorů, těmi ale mobily nedisponují. Proto není vůbec vhodné vystavovat zařízení přímému slunci na dobu delší, než je nezbytně nutné. Přehřívání baterii vybíjí, a zároveň snižuje její životnost. V extrémních případech může vést až k jejímu výbuchu,“ popsal Tlapák.

Chraňte svá zařízení před vlhkem

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří i pobyt u vody. A právě ta je původcem nejčastějších příčin poruch mobilních telefonů. „Na vině jsou minerály, které obsahuje zejména mořská voda. Ty způsobují korozi elektronických obvodů,“ upozorňuje Radim Tlapák. Kromě přímého kontaktu s vodou není vhodné mobily vystavovat ani vysoké vlhkosti vzduchu. I před tou byste proto svá zařízení měli chránit, a to například pomocí vodotěsných obalů.

Pokud se vám mobil nepodaří před vodou uchránit a celý ho vykoupete, musíte z něho co nejrychleji dostat vlhkost ven. Pokud je to možné, vyjměte ze zařízení akumulátor, otřete zejména konektory suchým hadříkem a nechte vše vysušit na vzduchu. Zařízení je možné vložit i do rýže, která vlhkost absorbuje, dejte však pozor, aby se zrnka nedostala do otvorů. Přístroj opětovně nabijte a zapněte, až když je mobilní telefon zcela suchý.

Pozor na pády mobilu do písku

Na pláži hrozí nejen nebezpečí z přehřátí nebo navlhnutí, pro mobilní telefony a jejich baterie jsou riziková i zrnka písku nebo malé kamínky. Ty se totiž mohou dostat do portu pro nabíjení a omezit tak možnosti kontaktu nabíječky s akumulátorem. Při nabíjení pak může docházet k problémům. Chraňte proto svá zařízení tak, že je schováte do pouzdra, případně využijte záslepky proti prachu, kterými pokryjete alespoň porty.

Ve vysoké nadmořské výšce mějte mobil v teple

Pokud jste milovníci aktivního odpočinku, možná volíte raději výlety do přírody než dovolenou na pláži. Pravděpodobně se vám stalo, že jste na výšlap vyráželi s plně nabitým mobilem a po zdolání vrcholu vás překvapilo, o kolik procent poklesla kapacita baterie.

Ačkoliv se to může zdát nepravděpodobné, i vysoká nadmořská výška není pro baterii vašeho zařízení příznivá. „S rostoucí nadmořskou výškou totiž klesá procento kyslíku ve vzduchu. To může způsobit, že se baterie vybije rychleji. Když elektřina proudí vzduchem mezi dvěma body, vytváří jiskření. Izolační vlastnosti vzduchu běžně omezují rychlost, kterou elektřina proudí. Ve vyšší nadmořské výšce však elektřina proudí rychleji, a proto se baterie i rychleji vybíjí,“ popisuje proces Radim Tlapák.

Ve vysoké nadmořské výšce je navíc chladnější počasí, které baterii také neprospívá. Pokud jste horalové, můžete svá zařízení chránit alespoň před zimou, a to tak, že je uložíte například do vnitřní kapsy bundy, kde je tepleji.

Zdroj: BatteryShop

Mohlo by vás zajímat

Reklama