iPhone je díky právě vydanému iOS 18 výrazně osobnější

Ikony aplikací a widgety mohou nyní uživatelé umisťovat kamkoli na domovskou obrazovku / Apple
Apple tento týden vydal iOS 18, ve kterém si mohou uživatelé svůj iPhone ještě více přizpůsobit. Podle sebe mohou upravovat plochu či Ovládací centrum a zatím největšího přepracování se dočkala aplikace Fotky.

Ta uživatelům umožňuje vyhledávat a připomínat si výjimečné chvíle ještě snadněji. Zkrátka nepřišly ani aplikace Zprávy a Mail. Od příštího měsíce se v systému iOS 18 představí také Apple Intelligence, což je systém osobní inteligence, který propojuje sílu generativních modelů s osobním kontextem.

Uživatelé se tak mohou těšit na vysoce přínosnou a relevantní umělou inteligenci, která myslí rovněž na jejich soukromí a zabezpečení dat.

Zatím nejvíce možností přizpůsobení

Ikony aplikací a widgety mohou uživatelé díky iOS 18 umisťovat kamkoli na domovskou obrazovku a vytvořit si tak pro každou stránku plochy ideální rozložení, které dá vyniknout nastavené tapetě. Uživatelé si také mohou vybrat vzhled ikon a widgetů – na výběr je tmavá varianta, světlá varianta nebo různé barevné odstíny – a libovolně zvětšit aplikace, díky čemuž se plocha stává přehlednější.

Nového vzhledu si také dočkalo Ovládací centrum, které je nyní flexibilnější. Uživatelé si mohou ovládací prvky, včetně oblíbených funkcí, přehrávání médií, ovládání přes aplikaci Domácnost a konektivita a galerie ovládacích prvků s možnostmi aplikací třetích stran, uspořádat do vlastních skupin, mezi nimiž mohou snadno přecházet přejetím prstu. Své oblíbené funkce najdou také pod akčním tlačítkem a vůbec poprvé mají možnost zasáhnout do ovládacích prvků na zamčené obrazovce nebo je zcela odstranit.

Největší změny v aplikaci Fotky

Aplikace Fotky se dočkala zatím největšího přepracování, díky kterému si teď uživatelé mohou vyhledávat a připomínat si výjimečné chvíle ještě snadněji. Zjednodušené jednotné zobrazení knihovny pracuje s důvěrně známou mřížkou.

Nové sbírky, do kterých umělá inteligence v zařízení třídí média automaticky podle témat, například lidé a zvířata, výlety či nedávno pořízené, umožňují uživatelům rychleji vyhledávat a zavzpomínat si na prožité chvíle. Sbírky se dají navíc nově připínat, takže uživatelé můžou mít ty nejoblíbenější momenty vždy po ruce, což možnosti přizpůsobení ještě více prohlubuje.

Z dalších změn například aplikace Zprávy nabízí řadu nových možností, jak komunikovat a zůstat ve spojení. Uživatelé teď mohou díky novému formátování lépe vyjádřit tón svého sdělení vytučněním, podtržením, zkosením nebo přeškrtnutím textu.

Novinkou jsou také textové efekty, které probudí slova, fráze a věty k životu. V tapbacku pak přibyly emotikony a nálepky, čímž se možnosti reakcí v konverzaci opět rozšiřují. Nechybí ani možnost nastavit zpožděné odeslání zpráv v rámci iMessage.

V případech, kdy uživatelé nemají signál nebo připojení k Wi-Fi, se mohou díky Zprávám přes satelit připojit k satelitu ve vesmíru a přes iMessage nebo klasické SMS posílat a přijímat zprávy, emotikony a tapbacky. Aplikace Zprávy nyní podporuje RCS pro situace, kdy uživatelé posílají zprávy kontaktům, které nevlastní zařízení od Applu, což se projeví kvalitnějším přenosem médií a spolehlivějším zasíláním skupinových zpráv ve srovnání s SMS a MMS.

Přímo z aplikace Telefon je nově možné nahrát probíhající hovor a pořídit jeho přepis, aby si uživatelé mohli důležité informace později připomenout. Před zahájením nahrávání obdrží obě strany upozornění a nahrané přepisy se automaticky ukládají do aplikace Poznámky, ve které mohou uživatelé rychle vyhledávat a osvěžit si obsah hovoru.

Chytré třídění e-mailů

Koncem letošního roku se budou e-maily v aplikaci Mail automaticky třídit do kategorií, aby se v nich uživatelé neztráceli. Chybět nebude ani primární kategorie pro e-maily s nejvyšší prioritou nebo e-maily, které obsahují citlivé informace. Přibylo nové zobrazení přehledu pro kategorie Transactions, Updates a Promotions, kde uživatelé najdou všechny stěžejní e-maily od určité firmy, a rychle si tak udělají obrázek o tom, co je aktuálně důležité.

Ničím nerušené prohlížení webu v Safari

Safari je nejrychlejší prohlížeč na světě a po vydání iOS 18 přichází s dalšími způsoby, jak se zorientovat v internetovém obsahu. Chytrá funkce Highlights po načtení stránky zvýrazní klíčové informace, jako je adresa nějakého místa, shrnutí nebo další informace o filmu, seriálu či písničce.

Přepracovaná Čtečka přichází s dalšími způsoby, jak si vychutnat články – nabízí totiž zjednodušené zobrazení, shrnutí a v případě delších článků také obsah. Funkce Distraction Control umožňuje uživatelům při prohlížení webové stránky skrýt rušivé elementy, jako například přihlašovací bannery nebo překrývající se obsah na webové stránce.

Nová aplikace Hesla

Nová aplikace Hesla staví na základech, které položila aplikace Klíčenka, a přináší uživatelům snadnější přístup k uloženým přihlašovacím údajům, jako jsou hesla, přístupové klíče a ověřovací kódy, na jednom místě.

Uživatelé se mohou spolehnout na vysoce bezpečné šifrování mezi koncovými body a hladkou synchronizaci napříč zařízeními. Aplikace Hesla také uživatele upozorní na riziko snadného uhádnutí hesla, opakované použití stejného hesla a situace, kdy se heslo objeví ve zveřejněných únicích dat.

Zdroj: Apple

Mohlo by vás zajímat

Reklama