Pomůže vyřešit dostupnost nájemního bydlení v Praze a dalších městech nový web Sociologického ústavu?

 
Další 1 fotografie v galerii
Způsob poskytování bydlení v ČR je příliš závislý na vlastnickém a soukromém nájemním bydlení / Pixabay
Pro řadu mladých lidí je pořízení vlastního bydlení nedostupným snem, často ovšem mají problém zajistit si i levnější nájemní bydlení. Tuto problematiku nyní bude řešit nový web Sociologického ústavu AV ČR v rámci programu Strategie AV21.

I v menších městech České republiky ceny bytů i nájmy stále stoupají, a na bydlení tak mnohdy nedosáhnou ani lidé s průměrnými příjmy. Dá se tato situace nějak řešit? Jakou roli by v případných řešeních mohli mít politici, místní samosprávy či neformální kolektivy?

Odpovědi na tyto otázky by měl nyní přinášet nový web "dostupnebydleni.soc.cas.cz". "Finanční dostupnost vlastnického a soukromého nájemního bydlení se v Praze a dalších krajských městech v posledních letech výrazně snižuje. Chceme na to upozornit, jednoduše vysvětlit příčiny a nabídnout možná řešení,“ objasňuje Tomáš Samec, sociolog z oddělení Socioekonomie bydlení a hlavní koordinátor projektu.

„Právě to, že způsob poskytování bydlení v České republice je příliš závislý na vlastnickém a soukromém nájemním bydlení, vede k tomu, že se ocitáme v pasti, když ceny nemovitostí a nájmů rostou rychleji než mzdy,“ konstatuje se v úvodním textu čerstvě spuštěného webu.

Texty na webových stránkách rozkrývají příčiny, jak k současné neutěšené situaci došlo, počínaje leckdy překotnou privatizací bytového fondu, pokračuje levnými hypotékami, které v minulosti nadměrně zvyšovaly poptávku po bydlení, a konče krátkodobými pronájmy přes služby jako Airbnb.

Web shrnuje rovněž typické zkušenosti lidí vstupujících na trh s bydlením, a především se pokouší hledat řešení a nabízet alternativy, přičemž poukazuje na způsoby, jak k podobným problémům přistupovaly vybrané obce v Německu či Maďarsku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama