K videokonferenčním hovorům využívají české firmy nejčastěji Skype a Microsoft Teams

Elektronické podepisování smluv využívá v České republice 35 % firem / Pixabay
Z onlinových platforem využívaných k hromadným videokonferenčním hovorům české firmy nejčastěji řeší porady přes Skype (36 %) a Microsoft Teams (24 %).

Více než polovina firem podle aktuálního průzkumu společnosti Software602 spoléhá na řešení od společnosti Microsoft, která tyto dvě platformy provozuje. Každá desátá společnost používá Google Meet, 6 % spoléhá na Zoom a necelé procento na Webex.

Žebříček ale neplatí pro všechny kraje. V Praze, Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Vysočině je nejvyužívanější komunikační platformou Microsoft Teams. 

Při komunikaci s úřady české firmy nejčastěji sahají po datových schránkách (29 %). V loňském roce se jejich prostřednictvím rozeslalo v České republice rekordních 112 milionů datových zpráv, vůbec nejvíc v historii Informačního systému datových schránek (ISDS).

Čtvrtina firem (25 %) upřednostňovala telefonickou komunikaci s úřady a 28 % využívalo e-maily. Pouze každá desátá firma (11 %) vysílala své zástupce na úřady osobně. Klasickou poštu formou doporučených dopisů pak nevyužila ani tři procenta firem.

Zajímavé je také to, že ani několikaměsíční stav nouze a vládní opatření proti šíření koronaviru nepřimělo většinu českých firem přejít na elektronické podepisování smluv a dalších dokumentů.

Ačkoli řada z nich praktikuje hromadný home office a většinu agendy zvládá řešit vzdáleně, 53 % jich nadále podepisuje smlouvy fyzicky v kanceláři. Vyplývá to z průzkumu společnosti Software602, kterého se 20. až 22. ledna 2021 zúčastnilo 550 manažerů zodpovědných za firemní IT a který realizovala agentura Instant Research. Elektronické podepisování smluv využívá 35 % firem, každá dvacátá si pak nechává smlouvy zasílat kurýrem a podepisuje je ručně mimo kancelář.

Mohlo by vás zajímat

Reklama