Kyberkriminalita vzrostla podle policie od počátku roku v Česku trojnásobně

Zdravotnická zařízení jsou hackery nejvíce napadané instituce / Pixabay
Z policejních statistik vyplývá, že od počátku letošního roku trojnásobně vzrostla kriminalita na internetu. Počet nahlášených trestných činů souvisejících s neoprávněným přístupem do systémů či krádežemi dat a hesel se od ledna zvýšil ze 134 incidentů na 400.

Hackeři v březnu zaútočili na Ministerstvo práce a sociálních věcí, Magistrát hlavního města Prahy a také na pražské polikliniky v Kartouzské, Legerově a Myslíkově ulici. Minulý týden napadli webové stránky fotbalové Slavie a hokejové Sparty.

Upozornění na zvýšené riziko hackerských útoků vydal Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost krátce po oznámení, že do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích byly zapojeny ruské tajné služby.

Podle šetření společnosti Check Point narostl počet útoků na nemocnice ve střední Evropě ke konci loňského roku o 135 procent. Zdravotnická zařízení jsou hackery nejvíce napadané instituce. Útoky se množí i u nás a české nemocnice čelí měsíčně stovkám kybernetických útoků.

Naposledy zaútočili hackeři na pražské polikliniky v Legerově, Kartouzské a Myslíkově ulici, kterým vyřadili z provozu objednávkový systém a e-mailové schránky. „V minulém roce napadli útočníci každou pátou nemocnici v Česku. Nejzákeřnější jsou útoky s pomocí vyděračských programů, které nemocnicím zašifrují data a požadují výkupné za jejich zpřístupnění. Provozní ztráty jsou měsíčně v desítkách milionů korun, nemluvě o komplikacích, které hackeři způsobí pacientům kvůli omezení provozu nemocnic,“ upozorňuje Martin Hořický, specialista na kybernetickou bezpečnost ze společnosti BDO.

Rostoucí množství odhalených kybernetických útoků v Česku dokazují také policejní statistiky. Od roku 2011 se jejich celkový počet zvýšil více než pětinásobně, za první tři měsíce letošního roku evidují policisté nárůst incidentů spojených s krádeží dat a hesel či neoprávněným přístupem do sítě o 300 procent. „Podle našich informací je nárůst oproti loňskému roku doopravdy enormní. Nejsou výjimkou ani společnosti, které byly, či jsou zcela odstaveny. Čísla mohou být ve skutečnosti mnohem vyšší, protože mnoho napadených nemocnic, firem, úřadů či dalších subjektů má z pochopitelných důvodů snahu bezpečnostní incidenty spíše tajit,“ podotýká Martin Hořický.

Mohlo by vás zajímat

Reklama