Během zatmění zasáhl Měsíc nečekaně meteorit, na Zemi by vyvolal katastrofu

 
Dalších 5 fotografií v galerii
Meteorit ozdobil nedávné zatmění Měsíce / Jose Maria Madiedo
Jako by snad tento týden nebyl načervenalý Měsíc spektakulární sám o sobě, lidé trávící čas pozorováním oblohy byli odměněni pohledem opravdu mimořádným. Na Měsíc totiž dopadl meteorit zrovna při jeho zatmění.

Výzkumníci z Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS) potvrdili, že malý, jasný záblesk, jenž někteří spatřili, byl miniaturní kus skály, který narazil do Luny.

K dopadu došlo v pondělí přesně v 5:41 ráno našeho času a byla to věc, kterou přenášely prakticky všechny lokální online noviny, astronomové a stanice. Událost viděla celá USA, část Evropy a Afriky. Střední východ (a spodní část Afriky) se ale musel spokojit se zatměním částečným.

Astrofyzik Jose Maria Madiedo tweetoval třeba záznam tohoto neuvěřitelného fenoménu brzy po zatmění. K nárazu došlo během tzv. úplného zatmění, tedy doby, kdy celý Měsíc světélkoval červenou barvou.

I když bylo po celé této události skutečně v okamžiku, teleskopy MIDAS to vše samozřejmě důkladně sledovaly, takže, kdo věc nestihl, může to napravit, popřípadě si zážitek zopakovat. Takzvaný „super-velký krvavý Měsíc" byl paradoxně náš první měsíc roku 2019 a doufejme, že jste si tohoto zážitku opravdu dostatečně užili, protože dalšího úplného měsíčního zatmění se dočkáte až v květnu 2021.

I vědci měli k věci svůj komentář: „Když studujeme meteoroidy dopadající na Měsíc, tak z toho se dá odvodit, jak často sem dopadají, jak v průměru velké, s jakými následky a jak to vše souvisí s námi (podobný dopad u nás by byl velmi problémový)."

Mohlo by vás zajímat

Reklama