NASA potvrdila, že planetární sonda Opportunity se navždy odmlčela

 
Další 1 fotografie v galerii
Sonda vydržela roky extrémní radiace a teplot, přičemž fungovala jen na solární energii / Pixabay
Došlo k tomu asi tak osm měsíců po tom, co vozítko upadlo do nepřerušovaného ticha po celoplanetární písečné bouři na Marsu. Celá věc je o to smutnější, protože to bylo jen pár týdnů do oslav jeho15leté služby. Dnešním nekrologem tedy NASA finálně říká sbohem svému Opportunity roveru.

Vesmírná agentura již provedla doslova stovky pokusů o jeho probuzení od té doby, co se v červnu vypnul. Tehdy totiž temná obloha zabránila, aby se jeho solární baterie mohly dobít.

V rámci poslední šance NASA poslala ještě pár příkazů naposledy v úterý s nadějí, že to přece jen nějak přežil. Jako doposud ovšem na veškerá volání zde byla jediná odezva – ticho. NASA potvrdila tuto neradostnou novinku na tiskové konferenci včera odpoledne. Tehdy mu i finálně řekla sbohem a díky za všechny ty roky služby.

S koncem Opportunity roveru také končí program „NASA Mars Exploration Rovers", jenž odstartoval z mysu Cape Canaveral v červenci 2003 s dvojicí robotů Spirit a Opportunity. Spirit přestal komunikovat koncem roku 2011, rok poté, co se zasekl v písku a ztratil kontakt se Zemí.

Roveru se familiérně říkalo i „Oppy" a nutno zdůraznit, že radikálně překročil svoji plánovanou životnost – nikdo v týmu nečekal, že pojede tak dlouho. Byl totiž navržen jen pro 90 marsovských dní (též „Solů" = to je časová jednotka, jež odpovídá střednímu slunečnímu dni na Marsu a je cca o 3 % delší, než střední sluneční den u nás) a měl tehdy urazit 1000 metrů.

Ale nějak se Oppymu podařilo přežít cca čtrnáct a půl roku a urazit celých skoro 50 kilometrů. Vydržel roky extrémní radiace a teplot, přičemž fungoval jen na solární energii. Kdyby nedošlo k této trvalé bouři, kdoví, možná by ještě fungoval? Robot v ceně 400 milionů USD obdržel během posledních 8 měsíců na 1000 příkazů k restartu. Ale bezvýsledně.

Mohlo by vás zajímat

Reklama