Největší světové hromadné obětiště: Zemřelo 140 chlapců a dívek kvůli usmíření bohů?

Masová oběť proběhla krátce po velkých srážkách a záplavách ve vyprahlé oblasti / Ministerstvo kultury v Peru
Masová oběť 140 dětí, chlapců a dívek ve věku od 5 do 14 let, zřejmě měla usmířit bohy po klimatickém jevu El Niño, který v 15. století způsobil velké záplavy a bouře s mnoha lidskými oběťmi. Na místě byly také nalezeny pozůstatky mnoha mladých lam. Poškození kostí dokazuje, že lidem i zvířatům byl otevřen hrudník.

Analýza ostatků více než 200 mladých lam a lidí datuje kosti přibližně do roku 1450, tedy do období, kdy na severním pobřeží Peru zažívala svůj zlatý věk civilizace Chimů. Pohřebiště Huanchaquito-Las Llamas se rozkládá na ploše 696 metrů čtverečních. Leží necelých 800 metrů od Chan Chanu, hlavního města Chimů, a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Starověká říše Chimů ovládala skoro 1000 kilometrů dlouhé území podél pobřeží Tichého oceánu a vnitrozemí kolem peruánsko-ekvádorské hranice krátce předtím, než zde vytvořili svoji říši Inkové.

Překvapení pro archeology

Výsledky studie přicházejí po šesti letech archeologických prací v místě v letech 2011 - 2016. Autor studie John Verano, profesor antropologie na univerzitě v Tulane, říká: „Otevírá se nová kapitola praxe dětských obětí ve starověkém světě. Tento archeologický objev byl pro nás všechny překvapením. Předtím jsme nic podobného neviděli a nebyl žádný důkaz z etnohistorických pramenů nebo historických poznámek o dětských nebo lamích obětech, které by se v takovém rozsahu prováděly na severním pobřežním Peru.“ Naštěstí bylo možné prozkoumat lokalitu, provést výkopy a zpracovat nalezený materiál.

Nejpravděpodobnější motivace

Anatomické a genetické testy, publikované v časopise PLOSE One, říkají, že hrudní kosti dětí i lam byly otevírány právě za účelem vytržení srdce. Profesor Prieto uvádí: „Přístup k srdci příčným rozdělením hrudní kosti je technikou, kterou znají moderní chirurgové.

Účel otevírání hrudníku u dětí může být pouze hypotézou, ale odstranění srdce je nejpravděpodobnější motivací.“ Oběti člověka a zvířat známe z různých starověkých kultur. Prováděly se jako součást pohřebních nebo duchovních rituálů.

Minimum důkazů brutality

Před tímto objevem existovalo jenom velmi málo důkazů o této brutální praxi v uvedené oblasti Jižní Ameriky. Podle profesora Prieta nalezený počet chimských obětí značně překračuje vzorek dětských obětí Inků z velkých nadmořských výšek v Andách. Je zároveň i podstatně větší než jediné masové obětiště dětí známé z Nového světa, a to je 42 dětí ze 48 obětí v Tenochtitlánu v Mexiku.

Lákavá hypotéza

Přítomnost silné vrstvy bláta, v němž byly děti a lamy pohřbeny, a také přítomnost lidských a zvířecích stop, které vznikly v mokrém bahně, naznačují, že oběť proběhla krátce po velkých srážkách a záplavách ve vyprahlé oblasti, kde se za normálních podmínek vyskytuje pouze minimum srážek.

Souvislost mezi silnými dešti a oběťmi ale může být náhodná. Hypotéza, že obě události souvisí, je ovšem velice lákavá. Masové obětování dětí a lam mohlo být pokusem usmířit bohy a zmírnit následky klimatického jevu El Niño, který zde proběhl někdy v letech 1400-1450.

Mohlo by vás zajímat

Reklama