Vědci zjistili, že naše galaxie má hmotnost jako 1,5 bilionu Sluncí

 
Další 1 fotografie v galerii
Výzkumníci přišli s kombinací dat ze 46 globulárních hvězdokup / Pixabay
Naše galaxie byla zvážena pomocí dat z projektu ESA z teleskopu Gaia a Hubbleova teleskopu. Vědci analyzovali podrobně 46 hvězdokup a extrapolovali tato data. Galaxie tak byla prozkoumána pomocí matematických měřítek vědci, kteří stanovili její hmotnost.

Váží stejné jako 1,5 bilionu Sluncí a napříč měří 256.000 světelných let, to jsou stručná data o naší galaxii Mléčné dráze. Projekt jejího zvážení zahrnoval mezinárodní spolupráci mezi vědci pracujícími pro NASA a ESA na Hubbleově teleskopu a teleskopu Gaia.

Výzkumníci přišli s kombinací dat ze 46 globulárních hvězdokup, hmotností stovek tisíc hvězd, které se rojí kolem centra Mléčné dráhy. Třicet čtyři z nich pocházelo z teleskopu Gaia a dalších dvanáct z Hubbleova teleskopu.

„Měli jsme štěstí, že máme tak velkou kombinaci dat,“ vysvětluje Roeland van der Marel ze Space Telescope Science Institute v USA. „Spojením měření z teleskopu Gaia o 34 globulárních hvězdokup s měřeními z dalších 12 vzdálených hvězdokup z Hubbleova teleskopu bychom mohli zkontrolovat hmotnost Mléčné dráhy způsobem, který by byl bez těchto dvou prostorových dalekohledů nemožný.“ Výzkum hodnotí Mléčnou dráhu z hlediska její velikosti jako nadprůměrnou galaxii.

„Čím masivnější galaxie, tím rychleji se její hvězdokupy phybují tahem své gravitace,“ vysvětluje profesor Wyn Evans z University v Cambridgi. Většina předchozích měření zjistila rychlost, s jakou se přibližuje nebo vzdaluje hvězdokupa od Země, tedy rychlost z našeho pohledu.

„Byli jsme však schopni také měřit boční pohyb hvězdokup, z nichž lze vypočítat celkovou rychlost a následně i galaktickou hmotnost,“ dodává Evans. Nadměrná černá díra uprostřed galaxie váží stejně jako čtyři miliony sluncí a předchozí odhady velikosti mléčné dráhy se velmi lišily, pohybovaly se mezi 500 miliardami až 3 biliony hmotnosti Slunce.

Odchylka pochází z neshod a nesrovnalostí v technikách používaných k měření a zvážení temné hmoty, která činí 90% galaxie. „Nemůžeme přímo odhalit temnou hmotu,“ vysvětluje Laura Watkinsová z ESO, vedoucí týmu, který provedl analýzu. „To vede k současné nejistotě v hmotě Mléčné dráhy - nemůžete přesně měřit to, co nevidíte,“ dodává Watkinsová.

Mohlo by vás zajímat

Reklama