Sestřelení indického satelitu vytvořilo trosky, které ohrozily kosmonauty na ISS

Podobné akce nejsou slučitelné s budoucností lidských kosmických letů / Pixabay
Indie minulý týden zničila jeden ze svých satelitů balistickou raketou. Šéf NASA Jim Bridenstein to označil za nepřijatelné. Řekl, že akce vytvořila vesmírný odpad, který ohrozil mezinárodní kosmickou stanici ISS. Indický premiér Naréndra Módí celou akci ale přivítal jako významný technologický průlom pro svou zemi.

NASA oznámila Indii, že sestřeleníM jednoho ze svých vlastních satelitů balistickou raketou vzniklo celkem 400 kusů vesmírného odpadu. Jim Bridenstein, šéf NASA, dodal, že některé trosky se nyní pohybují směrem k Mezinárodní kosmické stanici, což vytváří riziko pro astronauty na palubě.

„Podobné akce nejsou slučitelné s budoucností lidských kosmických letů. Je to nepřijatelné a NASA musí mít jasno v tom, jak v podobných případech postupovat,“ vysvětlil Bridenstein.

Americká armáda sleduje objekty ve vesmíru, aby předvídala riziko kolizí pro ISS a satelity. V současné době monitorují 23 000 objektů větších než 10 centimetrů. V důsledku indického testu se riziko kolize s ISS zvýšilo během 10 dnů o 44 procent. Riziko však časem zmizí, protože většina nečistot se spálí, jakmile vstoupí do atmosféry.

Indie minulý týden oznámila, že použila balistickou raketu a zničila jeden ze svých satelitů ve výšce 300 km a testovala tím svoji obranu ve vesmíru. Několik satelitů pracujících v nadmořské výšce 300 km, u nich by měly úlomky z kolizí spadnou zpět na zem a spálit se v atmosféře během několika týdnů, neohrozí tak ostatní satelity. „To je důvod, proč jsme to dělali v nižší nadmořské výšce, protože to okamžitě zmizí,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters šéf indické organizace pro obranný výzkum a vývoj G. Satheesh Reddy. Doplnil, že teď se trosky pohybují, ale do 45 dnů by měly být zničeny.

Podle Nadace Secure World Foundation zničila v roce 2007 Čína na oběžné dráze satelit, čímž vytvořila největší orbitální oblak trosek v historii - měl více než 3 000 objektů. Vzhledem k tomu, že nadmořská výška nárazu přesáhla 800 km, mnoho zbytků zůstalo na oběžné dráze. Tuto technologii, která představuje nebezpečí vytvořením oblaku fragmentů, jež by mohly přetrvávat roky, vlastní pouze Spojené státy, Rusko a Čína. Indie ji použila poprvé a stává se tak čtvrtou zemí, která to dokáže. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama