Figurka oblíbeného Krtka měla ve vesmíru speciální funkci, prozradil americký astronaut

V kosmu astronauti každý den dvě hodiny cvičí, aby se v beztížném prostředí udrželi v kondici / Pixabay
Jeden z nejzkušenějších astronautů na světě, Američan Andrew Feustel, strávil během své loňské mise, která byla jeho nejnáročnější a zřejmě i poslední cestou, na Mezinárodní kosmické stanici 6 a půl měsíce. Proč si sebou vzal i figurku oblíbeného Krtka?

„Po přistání jsem nebyl schopen čtyři až pět hodin chodit. Nebyla to otázka sil, ale rovnováhy a koordinace. Takové problémy jsem při svých předchozích, kratších cestách neměl,“ uvedl Andrew Feustel s tím, že po týdnu už se cítil mnohem lépe a po měsíci se proháněl v závodním autě bezmála třistakilometrovou rychlostí.

Do kabiny ve vesmírné lodi Sojuz si tento astronaut vzal i kresbu chlapce Petra Ginze, který si prošel terezínským ghettem a byl zavražděný v Osvětimi. Nechyběla tam ani figurka oblíbeného Krtka, který se podle Feustela při letu v Sojuzu stal jeho „indikátorem stavu beztíže“.

Tento třiapadesátiletý astronaut má k Česku více než vřelý vztah, jeho manželka Indira má české kořeny a její maminka pochází ze Znojma. To Indira stála za první Feustelovou návštěvou Česka v roce 2009, to ona ho také inspirovala k tomu, aby si do kosmu vzal nejen Krtka a Ginzovu kresbu, ale třeba také Nerudovy Písně kosmické.

U nich se však muselo přihlížet i k jejich velikosti a hmotnosti, a tak nakonec zvítězilo Topičovo vydání z roku 1916, které tehdy Feustel přivezl zpátky do Čech a připsal tam svoje věnování. 

„Od malička jsem chtěl létat do vesmíru, byl to můj sen,“ řekl Feustel a překvapivě uvedl, že žádný velký psychologický stres v kosmu necítí. „V NASA jsme na naše mise dobře připraveni, já jenom vykonávám práci nachystanou techniky a inženýry.“

V kosmu podle svých slov každý den dvě hodiny cvičí, aby se v beztížném prostředí udržel v kondici, a téměř každý den provádí vědecké experimenty, některé z nich se týkají i výzkumu rakoviny. „V žádném případě to není rutina,“ říká Feustel, který je sice oficiálně ve „vesmírném důchodu“, ale rád by ve vesmírném programu pokračoval a zapojil se do projektu opětovného výstupu člověka na Měsíc během nadcházejících pěti let.

Mohlo by vás zajímat

Reklama