Exkluzivní snímky mlhoviny Southern Crab, hvězdného systému ve tvaru přesýpacích hodin, pořídila NASA

 
Další 1 fotografie v galerii
Mlhovina Southern Crab je vzdálena přibližně 7 000 světelných let od Země / NASA
NASA vydala dechberoucí fotografie pořízené Hubbleovým vesmírným dalekohledem na počest 29. výročí, kdy ho americký raketoplán Discovery vynesl na oběžnou dráhu Země. Na snímcích je mlhovina Southern Crab, která se nachází 7 000 světelných let daleko od Země a má tvar přesýpacích hodin.

Mlhovina Southern Crab Nebula, pojmenovaná podle své podobnosti s jejím severním protějškem Krabí mlhoviny, je podle Evropské kosmické agentury (ESA) charakteristická svou „zvláštní“ strukturou přesýpacích hodin.

Ve středu mlhoviny sedí červená obří hvězda a bílá trpasličí hvězda, které tvoří binární hvězdný systém. Snímky v ohromujícím detailu dokumentují, jak červený obr neustále vyzařuje materiál, který absorbuje bílý trpaslík, v tom, co NASA popisuje jako „gravitační valčík“, což má za následek tvar přesýpacích hodin.

Jak hvězdy pokračují ve svém nebeském tanci, masivní množství plynu expanduje do vesmíru a chová se jako ucházející horkovzdušný balón. 

Nakonec červený obr dokončí odhazování svých vnějších vrstev a přestane krmit svého bílého trpaslíka. „Před tím může dojít k ještě více erupcím, které vytvoří ještě složitější struktury,“ dodává agentura NASA. Nejjasnější skvrny lze nalézt na okrajích mlhoviny, kde se shromažďují bubliny plynu a prachu.

To dává mlhovině iluzi krabích nohou se zářícími skvrnami pravděpodobně z vodíku, síry, dusíku a kyslíku. Mlhovina Southern Crab je vzdálena přibližně 7 000 světelných let od Země a nachází se v souhvězdí Centaurus. Mlhovina byla poprvé zdokumentována v roce 1967. Když však byla v roce 1989 podrobněji mapována, uvědomili si vědci, že jde o složitější a výraznější formaci přesýpacích hodin.

Teprve o necelé desetiletí později, v roce 1998, kdy mlhovina poprvé přišla do zorného pole teleskopu, dostali vědci úplný pohled na složitou strukturu Southern Crab.

Nyní, více než dvacet let po prvním spatření této mlhoviny, je vidět, že mlhovina Southern Crab se stále vyvíjí. Hubbleův vesmírný dalekohled byl vyslán na oběžnou dráhu 24. dubna 1990 raketoplánem Discovery. Teleskop zkoumal více než 43 500 nebeských předmětů a přinesl více než 1,5 milionu pozorování. Za své téměř třicetileté fungování obkroužil Zemi více než 163 500 krát. Stále je v dobrém stavu a pravděpodobně bude pokračovat v provozu až do roku 2020. Očekává se, že jeho nástupce, James Webb Space Telescope, bude poslán do vesmíru v první polovině roku 2020.

Mohlo by vás zajímat

Reklama