Hodnota oxidu uhličitého v zemské atmosféře dosáhla podle měření nejvyšší úrovně v historii

Oxid uhličitý je prokazatelně největším viníkem klimatických změn / Pixabay
Poprvé v lidské historii dosáhl uhlík v atmosféře hranici 415 částic na jeden milion (ppm). Jeho hladina překročila předchozí vrchol, který byl dosažen před 3 miliony let v pliocénu. Nárůsty souvisí se selháním plnění emisních limitů po celém světě.

Objevil se nový a značně znepokojující milník v produkci oxidu uhličitého na Zemi. Jde totiž o jeho úroveň, která nebyla dosud nikdy dosažena. 

Měření v observatoři Mauna Loa na Havaji ukázalo, že atmosférický CO2 dosahuje hodnot 415 ppm, což znamená rekord zaznamenaný ve vzorcích arktických ledovců, které se datují z doby před 800 000 lety. Vše zaznamenal meteorolog a novinář Eric Holtaus. Uvádí, že jde o nejvyšší hodnotu oxidu uhličitého od počátků zemědělství na Zemi, tedy z doby před 10 000 lety.

Úrovně oxidu uhličitého přesahují hodnoty dosažené před zhruba 3 miliony lety v epoše pliocénu. Tehdy atmosférický CO2 dosáhl hodnot 300 - 400 milionů ppm a teploty byly přibližně o 2 - 3 ° C vyšší než v současnosti.

Oxid uhličitý je prokazatelně největším viníkem klimatických změn, v zemské atmosféře navíc zůstává ještě řadu let poté, co byl vypuštěn do ovzduší. Vědci říkají, že dokonce i tehdy, kdyby se v tento okamžik přestal do ovzduší vypouštět veškerý oxid uhličitý, i tak by ještě řadu let ohříval planetu Zemi.

Podle nedávné studie OSN i kdyby snižování emisí oxidu uhličitého drželo krok s Pařížskou dohodou, kterou podepsalo 174 států z celého světa, tak by se teplota v příštích 30 letech zvýšila o 3 - 5 °C. 

Podle generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese jsou poslední čtyři roky vůbec nejhorší za celkovou dobu měření. V roce 2017 se americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od Pařížské dohody a nedodržovat standardy určené dohodou. Klimatickou hrozbu podtrhla i nedávná zpráva, podle které je v současnosti 1 milion druhů rostlin a živočichů na Zemi ohroženo lidskou činností. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama