Cenný nález z Říma: Božská hlava posloužila jako výplň ve zdi

 
Další 1 fotografie v galerii
Původně byla tato hlava zřejmě součástí mnohem větší sochy / Archeologický park Koloseum
Římští archeologové objevili 2000 let starou mramorovou hlavu boha vína Dionýsa, zabudovanou do středověké římské zdi. Hlava sochy byla později využita coby stavební materiál, což v určité době nebylo nic neobvyklého.

Mramorová busta byla objevena při vykopávkách prováděných na středověké zdi v Římě nedaleko Fora Romana a Kolosea. Znázorňuje zřejmě starověkého boha Dionýsa, ztělesnění nevázaného veselí, tance, plodnosti a boha vína.

Původně byla tato hlava zřejmě součástí mnohem větší sochy a měla oči ze skla nebo nějakého drahého kamene – tato skutečnost podle odborníků napomohla i jejímu datování. Nález je ve výborném stavu, přestože byl znovu použit jako stavební materiál. 

Odborníci sochu datují do období od 1. století př. n. l. do 2. století n. l. Co se tehdy v období 1. století př. n. l. v Evropě dělo? Lidé tenkrát prchali před římskými armádami až na samý okraj kontinentu. Zatímco vojáci Julia Caesara táhli na sever Gálie, odkud například vyhnali jeden z keltských kmenů, neznámý římský umělec zřejmě začal pracovat na mramorové soše, z níž se dodnes zachovalo zmiňované torzo. 

Vzhledem k charakteru sochy jde zřejmě o boha Dionýsa (řecká mytologie), kterého Římané označovali jako Bakchus. V obou případech ale zastupoval boha vína, veselí a plodnosti. „Byl umístěn ve zdi a později recyklován jako stavební materiál, což se ve středověku často stávalo,“ říkají odborníci z archeologického parku Koloseum, kteří řídí i vykopávky na Palatinu a Foru Romanu.

Právě vzhledem k mladé a laskavé tváři se spíše ženskými rysy se vědci domnívají, že jde o boha vína. Hlava je zhotovena z bílého mramoru a její další odborné čištění ještě více odhalí její původní tvar. Badatelé doufají, že záhyby vlasů možná odkryjí i stopy původních barev.

Mohlo by vás zajímat

Reklama