Nová technologie dokáže identifikovat mikroplasty v životním prostředí

Vědci vyvinuli i měřící protokol, který dokáže rozeznat jemné částice pneumatik, asfaltu a organických hmot / Pixabay
Může guma a plast z pneumatik vyplavených do řek a jiných vodních toků přispívat k znečištění odpadních vod? Skupina vědců z Dánska tento problém ověřuje s využitím Ramanova mikroskopu od Renishaw.

Mikroplasty jsou malé, obtížně detekovatelné částice, které se z různých produktů a obalů dostávají do přírody a znečišťují životní prostředí. Dánský technologický institut DTI z Aarhusu využívá metodu Ramanovy spektroskopie od společnosti Renishaw, aby zjistil, do jaké míry se mikroplasty dostávají do dánských odpadních a dešťových vod.

Vědci se rozhodli využít konfokální Ramanův mikroskop inVia Qontor a v současné době s ním mají už přes 10 let zkušeností. Dr. Nielsen uvedl: „Chtěli jsme zjistit, do jaké míry se mikroplasty dostávají do odpadních a dešťových vod v Dánsku a do jaké míry je lze eliminovat s využitím různých technologií. Chceme také identifikovat částice mikroplastů a gumy pocházejících z pneumatik, jelikož tamní úřad pro ochranu životního prostředí odhaduje, že až 60 % všech mikroplastů, které se z Dánska dostanou do moře, pochází právě z odtékající dešťové vody na silnicích.“

Ramanův mikroskop inVia Qontor umožňuje provádět vysoce automatizované a efektivní experimenty na vzorcích obsahujících mikroplasty. Systém inVia má několik základních funkcí, které tyto experimenty umožňují, nejvýznamnější z nich jsou velkoplošný sestřih za účelem identifikace částic, Ramanovo měření v šaržích s automatickým zachováním ohniska a s technologií LiveTrack, která umožňuje uživatelům analyzovat vzorky s nerovným, zakřiveným nebo drsným povrchem.

Vědci vyvinuli i měřící protokol, který dokáže rozeznat jemné částice pneumatik, asfaltu a organických hmot. Jsou tak velice blízko tomu, aby identifikovali všechny částice ve vzorku jako mikroplasty, mikrogumy nebo částice přírodního původu, a to vše bez nutnosti přípravy vzorků. To se podle nich doposud nikomu nepodařilo dosáhnout.

Mohlo by vás zajímat

Reklama