NASA chce monitorovat sluneční vítr a to, jak ovlivňuje prostředí ve vesmíru

Slunce generuje nespočetnou vlnu solárních nabitých částic / NASA
Vědci chtějí lépe porozumět kosmickému slunečnímu větru a odhalit, jak ovlivňuje extrémní vesmírné počasí. Obě mise, označené jako PUNCH a TRACERS, odstartují společně v srpnu 2022.

Hlavním cílem nových misí s náklady 280 milionů dolarů je zjistit, jak tento (stále ještě pro nás zcela neprostudovaný) fenomén, známý jako solární vítr, ovlivňuje Zemi.

To ovšem není všechno, vědci chtějí také ověřit, jaký vliv má solární vítr na astronauty ve vesmíru, na magnetické pole Země, rádiovou komunikaci, GPS signály a také distribuci elektřiny na Zemi.

První mise ponese jméno PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere) a bude studovat, jak sluncem nabité a uvolněné částice opouštějí Slunce a bude sestávat ze čtyř satelitů velikosti i tvaru kufříku. Druhá mise, označená jako TRACERS (Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites), bude mít dvě družice a ty zase budou sledovat, jak solární vítr interaguje se Zemí.

Slunce generuje nespočetnou vlnu solárních nabitých částic (tzv. „sluneční vítr"), jež přímo ovlivňuje naše okolí a dává vzniknout dynamickému vesmírnému počasí. Solární vítr není sice (obvykle) hrozba pro lidi na Zemi, ale může být smrtící pro astronauty a vesmírné lodě.

Nezapomínejme ani na rekordní solární bouři v roce 1859 (tzv. „Carringtonská událost"), která by dnes v podobné velikosti a šíři zcela zničila naši elektrickou infrastrukturu. Sítě v Evropě i USA tehdy byly mimo, telegrafy dávaly rány a občas zapalovaly ohně a řada vědců z ní proto má celkem oprávněný respekt s ohledem na naši závislost na technice.

Mohlo by vás zajímat

Reklama